Din cuprinsul articolului
Vaccinarea anti-HPV este gratuită pentru fete și băieți cu vârste între 11 și 19 ani. Pentru femeile cu vârsta între 19 și 45 de ani, vaccinul este compensat 50%.
România rămâne codașă la imunizarea anti-HPV. Doar puțin peste 100.000 de fete cu vârsta între 11 și 18 ani au făcut vaccinul în ultimii 3 ani. Pentru a atrage atenția asupra acestei probleme, Spitalul Universitar din Capitală a început o campanie de imunizare anti HPV, unde femeile pot beneficia de consultație gratuită dacă au trimitere de la medicul de familie și apoi de vaccinare.
Medicii atrag atenția că în România, în fiecare zi, nouă femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin și șase mor din cauza acestei maladii, care pot fi vindecată dacă este depistată la timp și tratată corespunzător.
Vaccinarea anti-HPV este gratuită pentru fete și băieți cu vârste între 11 și 19 ani.
Pentru femeile cu vârsta între 19 și 45 de ani, vaccinul este compensat 50%. Cum pot proceda femeile care vor să se vaccineze, explică șeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București, profesor dr. Monica Cârstoiu, pentru RADOR.
Monica Cârstoiu: „Orice pacientă poate să vină cu bilet de trimitere de la medicul de familie către Ginecologie. De asemenea, prescriptori pentru vaccinul de HPV pot fi medici pediatrici sau medici dermatologi”.
România are cea mai mare incidență a cancerului de col uterin și cea mai mare mortalitate cauzată de această boală din Uniunea Europeană.
Vaccinarea constă în două doze pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 şi 19 ani şi trei doze pentru cele cu vârsta cuprinsă între 19 şi 45 de ani. Acelaşi lucru este valabil şi pentru băieţi.
Diana Iacob, medic specialist boli infecţioase, pentru Observator News: „Vaccinul nu conduce la eradicarea tulpinilor care deja au produs cancerul de col uterin, dar el previne reinfecţia cu alte tulpini. Virusul acesta este un virus latent care se poate reactiva la un anumit interval de timp”.
De două luni, vaccinarea este gratuită în ţara noastră pentru fetele şi băieţii cu vârsta cuprinsă între 11 şi 19 ani şi compensată cu 50% pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 19 şi 45 de ani. Deşi tendinţa este de creştere, ţara noastră a ajuns abia la 13% rata de vaccinare.
Carmen Ungurean, specialist INSP: „E ceva care nu se întâmplă peste noapte, nu putem sări de la 2-3% la 60%. Pentru femeile adulte există testarea regulată pentru identificare leziunilor precanceroase ale colului uterin. Testarea este una simplă, nedureroasă, care nu durează mult, se face o dată la 5 ani”.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…