Sari la conținut

Campania de vaccinare: Întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu miniștrii pentru strategia procedurii de imunizare a populației

Președintele Klaus Ionannis va întocmi, astăzi, o întâlnire privind campania de vaccinare. La această întrunire vor participa experții din domeniul apărării, sănătății și internelor.

Potrivit RADOR, întâlnirea autorităților va avea în vedere organizarea strategiei de vaccinare anti-Covid-19. Demersurile logistice trebuie să fie realizate înainte de finalizarea contractelor Comisiei Europene cu companiile farmaceutice care furnizează vaccinurile, precum și a etapelor de aprobare și distribuire a produselor.

Detaliile vor fi făcute publice în decursul acestei săptămâni și includ planurile de desfășurare ale campaniei de imunizare. Autoritățile vor stabili acțiunile necesare acestui proces ce se va desfășura la nivel național.

Având în vedere faptul că strategia a fost dezvoltată în urma evaluării direcțiilor stabilite de Uniunea Europeană, campania de vaccinare se va face în mod etapizat. De asemenea, cerințele Organizației Mondiale a Sănătății au în vedere prioritatea grupelor de populație stabilite pe criterii epidemiologice și medicale.

Astfel, de vaccin vor beneficia inițial cadrele medicale, persoanele aflate în grupe de risc, dar și lucrătorii din domenii esențiale. Acestea includ educația, siguranța națională, transporturile, energia, furnizarea de apă și alimente.

De asemenea, pentru că vaccinul nu va fi obligatoriu, autoritățile își doresc să dezvolte o campanie de comunicare amplă. Aceasta are rolul de a prezenta publicului beneficiile, riscurile și necesitatea procesului de imunizare. Autoritățile își doresc să atingă un număr cât mai mare de vaccinări pentru a opri răspândirea rapidă a virusului, vaccinul fiind considerat cea mai bună opțiune în acest moment.

Comisia Europeană a semnat, până acum, contracte cu 5 companii farmaceutice diferite pentru comanda în avans a vaccinurilor. Acestea sunt AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sanofi-GSK, Pfizer/BioNTech și CureVac.

Mai mult de atât, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat că vaccinurile pot fi aprobate până la sfârșitul anului 2020.

”Dacă procedurile vor decurge conform înțelegerilor, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) ar putea oferi companiilor Pfizer/BioNTech și Moderna autorizația de vânzare a vaccinurilor în a doua jumătate a lunii decembrie”, a susținut Ursula von der Leyen.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel