Din cuprinsul articolului
Etapa a III-a a campaniei de vaccinare anti-COVID se concentrează pe imunizarea populației generale. Astfel, toți românii care își doresc să se vaccineze se pot programa pe platforma oficială, care în primele două etape era destinată categoriilor de risc. În acest moment, mulți români se află pe listele de așteptare, asupra cărora medicul Valeriu Gheorghiță oferă clarificări.
Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România, medicul Valeriu Gheorghiță, explică în ce mod funcționează listele de așteptare, ce se întâmplă dacă anulezi o programare și, de asemenea, cum este confirmată o programare.
România a înregistrat cele mai multe doze de vaccin anti-COVID-19 administrate în 24 de ore – peste 64.400 şi are aproape 2 milioane de persoane care au primit cel puţin o doză dintr-un vaccin anti-COVID-19, după ce ieri a bifat primul milion de oameni cu schema completă de imunizare, potrivit Rador.
Peste 1.100.000 de locuri sunt rezervate în vederea vaccinării, iar pe listele de aşteptare sunt în mod constant în jur de 760.000 de oameni, aşadar, numărul celor care ajung să se programeze pe platforma online în 24 de ore este comparabil cu cel al noilor înscrişi. Coordonatorul Campaniei Naţionale de Vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă, a clarificat unele aspecte legate de listele de aşteptare, mai ales în ceea ce priveşte persoanele din etapa a treia – populaţia generală.
Ce se întâmplă dacă te afli pe listele de așteptare?
„În momentul de față, platforma respectă în totalitate ordinea de înscriere pe listele de așteptare. Platforma asociază utilizatorului data și ora efectuării rezervării, așa încât în momentul acesta o persoană care optează pentru mutarea de pe lista de așteptare a unui centru pe lista de așteptare a unui alt centru va ocupa următoarea poziție după persoanele deja înscrise în lista de așteptare a centrului în care doresc să migreze.
De asemenea, o persoană care anulează rezervarea și apoi se înscrie din nou pe lista de așteptare își pierde locul și va fi așezată la finalul listei. După primirea notificării prin SMS și e-mail privind posibilitatea de programare, beneficiarul trebuie să acceseze platforma informatică și să selecteze data și ora de vaccinare. La finalizarea cu succes a programării, aplicația generează recipisa cu datele de prezentare pentru administrarea celor două doze”, explică medicul Valeriu Gheorghiță.