Primul program integrat de screening al cancerului colorectal în România, inițiat în privat, la PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL, continuă
Pe 15 mai, PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL, parte a Rețelei de sănătate REGINA MARIA, având calitatea de Centru de Excelență în Chirurgia Colorectală a inițiat campania de screening „Treaba ta e treaba noastră”, în parteneriat cu Johnson&Johnson Medical Devices Companies.
Astfel, a dat startul primului program integrat de screening dedicat cancerului colorectal din mediul privat, urmărind depistarea precoce a unuia dintre cele mai frecvente tipuri de cancer.
În cadrul programului inițiat de PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL, 3000 de teste imunochimice fecale (FIT) au fost puse la dispoziția pacienților și distribuite gratuit.
Până acum au fost distribuite gratuit 2.500 teste FIT, dintre care 1.700 au fost deja returnate si procesate. Au fost identificate 265 de rezultate pozitive, în urma cărora au fost efectuate 100 de colonoscopii. Echipa medicală a realizat cu succes 24 de intervenții endoscopice pentru tratarea unor leziuni precanceroase sau cu risc de malignizare (polipi colorectali) si 50 de proceduri minimal invazive pentru tratarea altor leziuni hemoragice (hemoroizi). Evaluarea din cadrul acestui program de screening continuă în Centrul de Excelență în Chirurgia Colorectală, au mai rămas 500 de teste gratuite.
Testul imunochimic fecal FIT reprezintă o metodă de screening non-invazivă importantă și eficientă. Aceasta determină dacă există sângerări oculte (hemoglobină prezentă) în scaun – marker pentru anumite afecțiuni intestinale, precum diverticuli, polipi, cancer colorectal. Simplu și ușor de făcut, testul FIT oferă un rezultat cantitativ relevant medical, care poate indica necesitatea unor explorări endoscopice complexe.
Se recomandă efectuarea anuală a testului pacienților cu risc mediu de apariție a cancerului colorectal, care fac parte din populația asimptomatică peste 45 de ani. Pacienții cu risc crescut pentru aceasta patologie gravă, sunt cei cu un istoric familial de cancer colorectal sau polipi avansați, respectiv boli inflamatorii intestinale cu evoluție pe perioadă lungă. Persoanele incluse în acestă categorie de risc crescut, necesită consult gastroenterologic și efectuarea colonoscopiei înainte de 45 ani.
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…