Sari la conținut

Camera Deputaților amână să voteze proiectul de lege pentru protecția minorelor și minorilor în fața agresorilor sexuali. Scrisoare deschisă

Camera Deputaților
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
Camera deputaților

Camera Deputaților amână să voteze proiectul de lege pentru protecția minorelor și minorilor în fața agresorilor sexuali, așadar 39 de organizații și susținută de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și Coaliția pentru Egalitate de Gen au trimis o scrisoare deschisă către autoritățile române. 

În atenția membrilor Comitetului Liderilor Grupurilor Parlamentare din Camera Deputaților,
Stimate domnule Alfred Simonis, Lider PSD
Stimate domnule Gabriel Andronache, Lider PNL
Stimate domnule Ionuț Moșteanu, Lider USR
Stimate domnule Csoma Botond, Lider UDMR
Stimate domnule Varujan Pambuccian, Lider Minorități

1.691 de copii au fost victime ale violului, agresiunii sexuale sau ale infracțiunii de act sexual cu un minor doar în primele patru luni ale anului. În medie, 14 minori au fost victime ale violenței sexuale în fiecare zi.

Însă acestea sunt numai cifrele oficiale, reprezentând doar plângerile înregistrate la poliție. Multe fapte rămân neraportate pentru că există relații de putere între victimele minore și agresori, copiii nu știu cum să recunoască violența sexuală și nici nu știu cui să ceară ajutorul.

Între timp, proiectul de lege care prevede introducerea pragului de vârstă de 16 ani pentru consimțământ valid și care ar oferi protecție copiilor este blocat în sertarele Camerei Deputaților.

De 1 iunie, Ziua Copilului, vom auzi declarații si urări pentru copii, despre cât de importanți sunt pentru viitorul acestei țări. Este datoria noastră, a adulților, să îi protejăm, iar dumneavoastră aveți posibilitatea să le asigurați o mai bună protecție prin votul acordat acestui proiect de lege. Altfel, urările rămân doar vorbe goale de conținut, iar copii rămân vulnerabili în fața prădătorilor sexuali.

Prin această scrisoare deschisă vă solicităm să acționați prin:
– Urgentarea introducerii pe ordinea de zi a Camerei Deputaților a Proiectului de Lege pentru modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală (Pl-x nr. 457/2022)
– Susținerea proiectului la vot în plen, pentru a fi adoptat cu largă majoritate.

Amintim că Raportul Inspecției Judiciare, publicat în iulie 2021, arată numeroase exemple de încadrare a faptelor de viol asupra minorelor de 10-12 ani ca acte sexuale consimțite cu bărbați adulți. Această încadrare este justificată pe baza unor prejudecăți conform cărora minorele au consimțit la actele sexuale prin felul în care erau îmbrăcate, dezvoltarea fizică și comportamentul lor, prin presupunerea că, dacă nu au spus nimănui ceea ce au trăit, fapta nu a existat sau justificând aceste fapte ca fiind asociate cultural cu minoritatea romă.

Abuzurile sexuale asupra minorilor sunt de cele mai multe ori ascunse, greu de dovedit din cauza relației inegale de putere dintre agresorii adulți și victimele minore. Probatoriul în cazurile penale este pe umerii victimelor minore ale violenței sexuale, nu ai agresorilor, fiind mult mai greu pentru victimele minore să asigure probatoriul care să dovedească constrângere, punere în imposibilitate de a-și exprima voința sau faptul că agresorul a profitat de această stare în care s-a aflat minorul, așa cum este precizat în Codul Penal în cazul infracțiunilor de viol. Introducerea limitei de vârstă de 16 ani diminuează presiunea pusă pe victimele minore de a demonstra o infracțiune care are de cele mai multe ori un caracter ascuns. 

Scrisoarea este semnată de 39 de organizații și susținută de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și Coaliția pentru Egalitate de Gen.Semnatari ai scrisorii deschise:
Centrul FILIA
CPE – Fundația Centrul Parteneriat pentru Egalitate
Asociația FRONT
Asociația E-Romnja
Asociația Transcena
Asociația GRADO
Asociația SPICC
Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G
Asociația Inovatrium
Centrul de Mediere și Securitate Comunitară
Asociația Pas Alternativ
Asociația Psihosfera
Asociatia ANAIS
Casa Ioana
Asociația Femeilor împotriva Violenței – Artemis
Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii
Asociația VIS Constanța
Asociația Quantic
Asociația Femeilor Universitare
Societatea Doamnelor Bucovinene
Asociația Szentkereszty Stephanie Egyesule
Fundația Sensiblu
Asociația Atena Delphi
Asociația Business Professional Women
Asociația SEVA
Societatea de Analize Feministe AnA
Active watch
Asociatia A.R.T. Fusion
Asociația Iele-Sânziene
Asociația ACTEDO
Asociația Plural
Asociația CeSIP
Asociația EMA
Asociația Sexul vs Barza
Asociația SECS
Asociația Moașelor Independente
Centrul pentru Inovare Publică
Expert Forum
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel