Caloriile reprezintă cantitatea de energie bio-disponibilă ce poate fi prelucrată din alimente în urma proceselor de digestie, absorbție, metabolizare, exprimată în Kcal sau KJoule.
De ținut minte, însă că nu toate caloriile sunt la fel, ci există calorii ”bune” și calorii ”rele”.
Potrivit profesorului Gheorghe Mencinicopschi, prin calorii „bune” înțelegem calorii de înaltă calitate, vii, furnizate de macronutrienții alimentelor naturale, integrale. Aceste calorii nu îngrașă, ba mai mult, previn bolile și îmbătrânirea precoce. Caloriile vii ne dau energie și ne fac să ne simțim puternici și sănătoși.
Printre alimentele care furnizează acest tip de calorii se numără: fructele, legumele, lactatele, carnea slabă, ouăle, nucile, alunele, semințele.
”Calorii „ rele” sunt calorii de slabă calitate care provin din alimente rafinate, bogate în glucide, extrem de prezente astăzi în alimentația omului modern”, precizează prof. Mencinicopschi pe site-ul sau.
Alimentele care furnizează calorii rele sunt: zahărul rafinat alb, glucoza, fructoza, grăsimile rafinate și artificiale, alcoolul, alimentele industriale care combină făina albă cu grăsimi rafinate de origine animală sau vegetală, snaks-uri, chipsuri, produse de patiserie, cofetărie, băuturi răcoritoare, conserve de legume și carne, junk food.
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…