Calmantul natural miraculos! Este de 100 de ori mai puternic decât morfina. Despre ce este vorba?
Ei bine, veninul de melc marin este acest miraculos remediu natural. Are efect și în doze mici și nu există riscul de a da dependență.
Prialt este un puternic calmant folosit atunci când morfina nu mai are efect și în mare parte este compus din venin de melc marin, din familia Conus Magus.
Melcul își folosește veninul pentru a paraliza peștele înainte de a-l mânca. Acest venin este alcătuit din sute de peptide distincte. Majoritatea peptidelor care alcătuiesc veninul melcului marin sunt dăunătoare omului, însă o peptidă specială poate reduce durerea într-un mod incredibil!
La ora actuală, Prialt se folosește în cazurile grave, când durerea depășește un prag alarmant, fiindcă acest medicament are o mare problemă: nu trece de bariera sânge-creier, o membrană ultra selectivă, care blochează multe substanțe din sânge să ajungă la creier. Stratul de protecție împiedică substanțele dăunătoare să pătrundă în creier. Dacă Prialt nu ajunge în creier, înseamnă că nu alină durerea.
Medicamentul se administrează exclusiv printr-o injecție la nivelul coloanei vertebrale. Oamenii de știință încearcă să găsească metode mai ușoare, vor să utilizeze metoda ”calului troian”, adică vor insera peptidele într-un alt furnizor, numit nanocontainer viral, un mic receptacul alcătuit din proteine găsite în virusuri, pe care îl vor trimite dincolo de bariera sânge-creier.
Utilizarea unei peptide care poate intra în celule este o alternativă la nivel de teste acum, a funcționat în experimentele efectuate pe șoarecii de laborator.
Specialiștii speră ca în viitorul apropiat medicamentul să fie mai ușor de administrat, sub forma unei pilule care poate fi înghițită.
Descoperirile vor duce la noi metode de calmare a durerii pentru acei pacienți care au puține opțiuni în acest sens.
Noua tehnică ar putea înlocui opioidele, morfina, care dau dependență și au numeroase efecte secundare.
Veninul de şarpe este utilizat încă din secolul al VII-lea î.Hr. de medicina ayurvedică pentru a atenua artrita, afecţiuni gastrointestinale sau pentru a lupta împotriva îmbătrânirii. Veninul de tarantulă era apreciat de indigenii din America Centrală şi America de Sud pentru combaterea unei mari varietăţi de boli, de la astm la cancer, iar medicina tradiţională chineză foloseşte de mai bine de un mileniu secreţiile pielii broaştelor râioase drept diuretic, anestezic şi agent anticancerigen, după cum aminteşte Glenn King.
Descifrarea structurii veninurilor, autentice cocteiluri chimice de substanţe toxice, este o reuşită mai recentă. Unul dintre pionierii descrierii proteinelor din veninurile de şarpe a fost naturalistul Charles Lucien Bonaparte (1803-1857), nepot al lui Napoleon.
„Paracelsus, unul dintre părinţii medicinei moderne, spunea (în secolul al XVI-lea) că absolut toate substanţele din natură pot fi toxice. Totul depinde de doză”, semnalează biologul columbian Pérez Santos.
Veninurile unor animale sunt autentice cocteiluri de substanţe toxice. Cele mai complexe au un amestec de până la 1.000 de molecule toxice, majoritatea sunt miniproteine numite peptide care au la rândul lor între zece şi o sută de aminoacizi.
Călin Georgescu, candidat independent la alegerile prezidențiale din acest an, a fost votat de peste…
Demența își poate face apariția în mai mule moduri. În timp ce pierderea memoriei este cel…
Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) a fost recunoscută la Gala Capital Performeri…
Călin Georgescu, candidatul-surpriză al alegerilor prezidențiale din România, a ieșit în fața presei pentru a-și…
Mercur retrograd intră în zodia Săgetător şi provoacă o serie de schimbări vizibile în viețile…
Autorităţile sanitare americane sunt în alertă şi au anunţat că un copil a fost testat…