Sari la conținut

Cum se administrează calmantele. Trebuie să aveți mare grijă cu medicația împotriva durerii

Nu amestecaţi mai multe medicamente împotriva durerii! Cum le folosim, în condițiile în care există o gamă largă, iar multe dintre se eliberează fără prescripție medicală? Este dificil să alegi, dar nu trebuie să uiți că unele dintre ele pot agrava anumite condiții medicale

Doar medicul specialist vă poate spune care dintre medicamente este sigur să-l utilizați atunci când suferiți de o anumită afecțiune. Prof. Dr. Horatiu Bolosiu ne-a oferit câteva sfaturi.

Nu folosiţi medicamente antiinflamatoare (diclofenac, ketoprofen, indometacin, piroxicam etc.) dacă durerea nu este dată de o boală inflamatoare, ci preferaţi un medicament care acţionează strict asupra durerii (paracetamol, ibuprofen în doză mică). Dacă nu vă puteţi orienta, întrebaţi medicul!

Durerile cauzate de boli ale organelor interne se tratează de obicei cu alte medicamente decât cele care se dau în bolile osteoarticulare şi musculare (ex. antispastice, dilatatoare ale vaselor de sânge).

Dacă aţi luat un medicament împotriva durerii, aşteptaţi pentru un timp efectul, înainte de a mări doza! Creşterea dozei nu grăbeşte dispariţia durerii, dar sporeşte posibilitatea reacţiilor toxice.

Nu amestecaţi mai multe medicamente împotriva durerii! Doar combinaţiile medicamentoase gata preparate sunt verificate şi acceptate.

Este total interzis consumul de alcool în timpul tratamentului, fiindcă în acest caz, medicamentele pot deveni toxice!

Nu vă bazaţi pe experienţa cunoştinţelor sau prietenilor când vă trataţi durerea! Ascultaţi sfatul medicului sau al farmacistului şi nu uitați că doar dv. vă cunoașteți cel mai bine reacțiile. De fiecare dată fiți atenți cum vă simțiți când vă administrați anumite tratamente.

E posibil să interfereze anumite medicamente împotriva durerii cu capacitatea dv. de a conduce un vehicul. Așadar, dacă sunteți șofer, informați-vă în prealabil cu privire la acest aspect!

Nu luați medicamente expirate niciodată! Nu mestecați tabletele dacă nu sunt masticabile și nu beţi soluţiile destinate injectării, pentru că aceste forme  sunt astfel preparate ca să servească unui anumit scop, nu degeaba.

Automedicația trebuie să fie ultima alegere și doar în caz de urgență maximă! Întotdeauna cereți sfaturi medicale avizate, de la specialiști și farmaciști.

 

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel