Sari la conținut

Călin Georgescu a făcut scufundări în apa rece ca gheața: Când intru în apa rece, comunic cu Dumnezeu

Călin Georgescu
Sursă foto: EVZ
Călin Georgescu, candidat prezidențiale

Călin Georgescu a  făcut scufundări în apa rece ca gheața a unui lac din Austria. Află povestea politicianului care a candidat pentru prima oară la alegerile prezidenţiale 2024.

Călin Georgescu: „E ca o muzică interioară”, „Când intru în apa rece, comunic cu Dumnezeu”

Calin Georgescu
Sursă foto: EVZ

„De tânăr, chiar de foarte tânăr mi-a plăcut să fac sport. Am început la 12 ani cu judo – care mi-a ordonat viața – și mi-a oferit satisfacții uriașe din postura de vicecampion național și balcanic la juniori. Apoi, vreo opt ani, am fost alergător de performanță pe distanța de 10.000 de metri.

Deviza mea este „Mens sana in corpore sano” (n.r. o minte sănătoasă într-un corp sănătos) și de aceea nu mă opresc din a practica sport. Faptul că fac baie în apă rece, chiar înghețată, este mesajul meu de apropiere față de natura de care, din păcate, suntem din ce în ce mai îndepărtați.

Apa rece îmi întărește corpul, îmi crește imunitatea. Când intru în apa rece, comunic cu universul, cu Dumnezeu, e o încărcare a bateriilor cu energie naturală”, a explicat politicianul, în exclusivitate pentru Evenimentul Zilei.

Politicianul mai spune că „antrenamentul l-am făcut în cei douăzeci de ani în care mi-am educat mintea, spritul și corpul să reziste la frig. Pe marginea lacului nu mă antrenez niciodată, nu fac mișcări de încălzire. Mă dezechipez, intru lent, gradual pentru a da corpului timp să treacă peste diferența mare de temperatură”.

Călin Georgescu: Mintea dispare, frigul dispare. E ca o muzică interioară

”Apoi, mă scufund și apa mă preia. Mintea dispare, frigul dispare. E ca o muzică interioară. Așa fac eu legătura între apa din corpul meu și apa rece. În apa rece simt mareea apei din mine. Când ies, am grijă să dau corpului imediat căldură: mă îmbrac, beau ceai fierbinte din termos, fac duș cald.

Dacă locul e aproape de casă, intru imediat la duș. Dacă nu, obligatoriu mă deplasez cu mașina încălzită, pentru că altfel risc să mă îmbolnăvesc. Toate acestea trebuie făcute cu cap, nu din bravură sau inconștiență.

Am făcut baie și la -20 de grade, în regiunea Tirol, la copcă. Am spart gheata și am făcut o scufundare de 1 minut. Și asta face parte din legătura mea cu natura!”, a dezvăluit Călin Georgescu, politicianul care duce o viață sportivă și ordonată, în exclusivitate pentru EVZ.

Totul despre băile cu gheaţă

În timp ce studiul susține că o recuperare activă cum ar fi o sesiune de 10 minute de exerciții de intensitate scăzută pe o bicicletă staționară este la fel de bună pentru recuperare ca și baia în apă îngheţată, unii specialişti sunt totuşi de părere că băile cu gheaţă au un beneficiu real asupra organismului.

Băile cu gheață: potențiale beneficii: Dacă te gândești să încerci o baie cu gheață, s-ar putea să te întrebi care sunt potențialele beneficii. E important să afli dacă merită să îți supui corpul la frig extrem. Vestea bună este că există unele beneficii potențiale ale folosirii unei băi cu apă rece, în special pentru persoanele care se antrenează sau sunt sportivi de competiție.

Băile cu gheața ajută sistemul nervos central

Calmează durerile musculare: Potrivit lui Gardner, cel mai mare beneficiu al băilor cu gheață, cel mai probabil, este că pur și simplu fac corpul să se simtă bine. „După un antrenament intens, imersiunea la rece poate fi o ușurare pentru mușchi”, explică el.

Ajută sistemul nervos central: Gardner spune că o baie cu gheață poate ajuta, de asemenea, sistemul nervos central la un somn calitativ. În consecință, te va face să te simți mai bine dacă te confrunți cu oboseală. În plus, el spune că poate ajuta la îmbunătățirea timpului de reacție și a explozivității în antrenamentele viitoare.

Băile cu gheață reduc efectul căldurii și umidității

Limitează răspunsul inflamator: Teoria, spune Jey, este că scăderea temperaturii locale după exercițiu ajută la limitarea răspunsului inflamator, scăzând cantitatea de inflamație și ajutându-vă să te recuperezi mai repede după un antrenament intens.

Băile cu gheață reduc efectul căldurii și umidității: Făcând o baie cu gheață poți reduce efectul căldurii și umidității. „O baie cu gheață înainte de o cursă lungă în condițiile în care există o creștere a temperaturii sau a umidității poate scădea temperatura corpului cu câteva grade. Acest lucru poate duce la îmbunătățirea performanței”, explică Gardner.

Efecte secundare și riscuri pentru băile cu gheață

Antrenează nervul vag: Unul dintre principalele beneficii ale unei băi cu gheață, spune specialistul Aurimas Juodka, este acela de a antrena nervul vag. „Nervul vag este legat de sistemul nervos parasimpatic. Antrenamentul vă poate ajuta să faceți față situațiilor stresante mai adecvat”, explică el.

Efecte secundare și riscuri pentru băile cu gheață: Cel mai vizibil efect secundar al unei băi cu gheață este senzația de frig. Dar dincolo de acest efect secundar superficial, există și alte riscuri de luat în considerare.

 

 

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel