Din cuprinsul articolului
Calendar Creștin-Ortodox: Sărbătoare importantă marți, 13 decembrie! Este dezlegare la pește. Iată ce sfânt cinstim mâine, în zi de mare sărbătoare.
Ziua de 13 decembrie are o însemnătate deosebită pentru creștinii ortodocși pentru că este mare sărbătoare. Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, pe data de 13 decembrie 2022, îl cinstim pe Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei.
Sfântul Ierarh Dosoftei s-a născut în anul 1624 la Suceava, iar la Sfânta Taină a Botezului a primit numele de Dimitrie.
A studiat la început acasă și la Iași la Colegiul de la Trei Ierarhi, înființat pe vremea domnitorului Vasile Lupu.
A mers după să studieze spre Liov, la Școala Frăției Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului”. Aici a învățat limba greacă, latină, slavona bisericească și polona, devenind unul dintre poligloții din acea vreme.
S-a călugărit la Mănăstirea Probota
În anul 1649 s-a călugărit la Mănăstirea Probota, unde a primit numele Dosoftei. În anul 1658 a fost ales și hirotonit Episcop de Huși, apoi Episcop la Roman, iar în anul 1671 a fost numit Mitropolit al Moldovei.
Sf. Dosoftei a cercetat dumnezeieștile Scripturi şi învățăturile Sfinţilor Părinţi ai Bisericii şi a deprins cu mult drag meşteşugul tâlcuirii scrierilor sfinte în limba română, pentru că învăţase a vorbi şi a scrie şi în alte limbi: greacă, latină, slavonă, polonă şi ucraineană.
Pe lângă acestea, Sf. Dosoftei s-a îndeletnicit cu ascultarea, rugăciunea, smerenia şi nevoințele monahale, devenind călugăr în anul 1649.
De-a lungul vieții sale a trudit neîncetat pentru slujba poporului român și a limbii românești. Pe vremea mitropolitului slujbele se țineau în limba greacă sau în slavonă, limbi pe care poporul nu le mai înțelegea.
Unul dintre cei mare mari cărturari
Una dintre preocupările sale a fost aceea ca poporul să înțeleagă ceea ce se vorbește în biserică: „sa-ntaleaga tot spasenia lui Dumnedzau cu intreg inteles”.
Mitropolitul Dosoftei a fost unul dintre cei mai mari cărturari români din secolul al XVII-lea.
A fost primul poet național, primul traducător în limba română al cărților de slujbe religioase, primul versificator al Psaltirii în tot Răsăritul ortodox, primul traducător în limba română al unor cărți din literatura dramatică și istorică universală, primul cărturar român care a copiat documente si inscripții, notează creștinortodox.ro.
De asemenea, mai este cunoscut drept o personalitate din viața culturală și spirituală românească și pentru traducerile sale făcute din literatura patristica și munca contribuția lui la formarea limbii românești, mai notează crestinortodox.ro.