Din cuprinsul articolului
Medicii atrag atenţia că în zilele caniculare unele tratamente medicamentoase pot avea nevoie de ajustarea dozelor sau să fie suspendate, în cazuri speciale, doar la indicaţia specialistului.
De pildă, medicamentele pentru afecțiuni precum hipertensiunea arterială, bolile de rinichi și tulburările mintale pot avea efecte secundare specifice. Uneori, acestea fac dificilă menținerea unei hidratări corecte în zilele cu temperaturi caniculare, potrivit experţilor citaţi de The Health Site.
Diureticele sunt cel mai adesea prescrise pentru a trata insuficiența cardiacă, hipertensiunea arterială sau bolile de rinichi. Având în vedere că au ca efect creşterea frecvenței urinării, pe caniculă ne pot expune riscului de deshidratare sau de dezechilibru electrolitic, ceea ce îngreunează reglarea temperaturii organismului, mai relatează publicația.
Cei care folosesc diuretice sunt sfătuiți să bea multă apă și să acorde atenție semnelor de deshidratare, cum ar fi dureri de cap, amețeli, urină închisă la culoare și senzație puternică de sete.
Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei, care sunt prescriși în mod obișnuit pacienților cu hipertensiune arterială, pot fi periculoși la căldură, deoarece persoanele care le iau pot fi mai predispuse la sincope (leșin). Aceste medicamente maschează, de asemenea, senzația de sete, făcând mai greu de spus dacă apare deshidratarea.
Beta-blocantele sunt un alt tip de medicamente care pot scădea tensiunea arterială, dar pot fi utilizate și de către pacienții cu anxietate crescută. Prezintă însă un risc cresc când vremea este foarte caldă, deoarece cresc șansele să leșinați și să vă pierdeți cunoştinţa. Aceste medicamente reduc, totodată, capacitatea organismului de a transpira, ceea ce poate duce la supraîncălzire din cauza răcirii insuficiente.
Unele antidepresive pot crește transpirația și suprimă senzaţia de sete, făcând pacienții mai susceptibili la complicații legate de deshidratare. De asemenea, cei care iau medicamente tiroidiene pentru a-și regla tiroida hipoactivă pot fi expuși riscului de deshidratare, deoarece aceste medicamente cresc temperatura corpului și fac dificilă termoreglarea eficientă a corpului.
Stimulantele și medicamentele utilizate pentru a trata tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) pot crește şi ele riscul efectelor adverse provocate de temperaturile caniculare.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…