Sari la conținut

Calciul în exces slabește oasele și afectează inima și creierul. Cauzele și consecințele hipercalcemiei

Prea mult calciu. Hipercalcemia este o afecțiune în care nivelul de calciu din sânge este mai mare decât cel normal. Oricât de bun este pentru sănătate calciul, specialiștii avertizează că prea mult calciu în sânge duce la slăbirea oaselor, crește riscul de apariție a pietrelor la rinichi și afectează modul în care funcționează inima și creierul.

Principala cauză de apariție a hipercalcemiei este hiperparatiroidismul. Însă și alte afecțiuni medicale pot duce la creșterea nivelul de calciu din sânge, de exemplu existența unui cancer în organism, mai ales cancerul pulmonar și cel mamar. Datele statistice arată că 20% dintre persoane cu o formă de cancer dezvoltă și hipercalcemie. Dar și bolnavul cu insuficiență renală va avea în sânge prea mult calciu.

Reglarea calciului este controlată în principal de hormonul paratiroidian (PTH), vitamina D și calcitonina.

Principalele semne și simptome ale hipercalcemiei

De regulă, în hipercalcemii ușoare simptomele nu sunt perceptibile de pacient. Atunci când cauza este o problemă medicală mai severă, simptomele vor apărea în funcție de partea corpului afectata. De exemplu, pacientul poate să aibă sete excesivă, să urineze des, să aibă dureri în abdomen, greață, scăderea poftei de mâncare, constipație, vărsături, slăbiciune musculară dacă este afectat sistemul muscular. De asemenea, nivelul ridicat de calciu poate duce la apariția problemelor osoase iar simptomele principale sunt: durere, curbarea coloanei vertebrale, facturi dese. Nu în ultimul rând, hipercalcemia poate da și simptome specifice depresiei, pierderi de memoriei.

Diagnosticul hipercalcemiei este foarte ușor de stabilit cu ajutorul unui test de sânge. Însă cauzele care au provocat hipercalcemia sunt greu de stabilit și necesită teste imagistice.

În ce constă tratamentul

În cazul unei hipercalcemii ușoare medicul nu va da tratament, ci doar va urmări pacientul. Dar dacă este o hipercalcemie severă, pacientul va fi internat în spital. Iar scopul tratamentul este acela de a reduce nivelul de calciu din sânge la limita normală. De asemenea, scopul tratamentul este de a preveni deteriorarea rinichilor și a oaselor.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel