Sari la conținut

Caisele, un adevărat elixir pentru sănătate. Mihaela Bilic: Caisele sunt singurul aliment ne-uleios care conține…

Beneficii caise. La fel ca prunele, caisele sunt laxative, depurative, antioxidante şi hidratant-remineralizante. De asemenea, ele combat oboseala fizică şi intelectuală, scad tensiune arterială, favorizează bronzarea, protejând în acelaşi timp pielea, sunt o excelentă sursă de fier şi încetinesc procesul de îmbătrânire.

Caisele coapte bine, nu cele verzui-acrişoare, sunt bogate în betacaroten, vitaminele B3, C şi E, în fibre şi zaharuri simple, dar şi în oligoelemente precum: magneziu, potasiu, fosfor, fier, calciu, fluor, brom ori cobalt. Toate acestea furnizează energie organismului şi reglează procesele care susţin ritmul somn-veghe, ce sunt perturbate de multe ori de stresul cotidian.

”Parfumate, catifelate si usor de digerat, caisele sunt desertul perfect pentru mesele de vara. Culoarea lor portocalie se datoreaza continutului de betacaroten (provitamina A), un pigment cu actiune antioxidanta extrem de benefica. Betacarotenul protejeaza pielea de soare si imbatranire si asigura o bronzare mai rapida. Doar 3 caise acopera necesarul zilnic de carotenoizi.
Caisele sunt singurul aliment ne-uleios care contine vitamina E, vitamina antioxidanta care alaturi de vitamina A creste imunitatea organismului. Prin continutul crescut de potasiu, fier si calciu caisele inlatura insomnia si astenia, imbunatatesc functionarea neuro-musculara si rezistenta la boli,” scrie medicul nutriționist Mihaela Bilic. 

Protejează inima şi scad tensiunea

Hipertensivii, mai ales cei care au probleme pe fondul sensibilităţii la sodiu, ar trebui să consume în mod regulat caise vara.

Datorită nutrienţilor pe care îi conţin, aceste fructe sunt benefice pentru sănătatea inimii. Betacarotenul şi licopenul protejează colesterolul LDL de oxidare, iar astfel, pot fi prevenite anumite boli de inimă.

”Au calorii putine si indice glicemic mic deci sunt si prietenele siluetei. Tot in caise gasim multe fibre (in special pectine) bine tolerate in intestin si cu efect de accelerare al digestiei lente si dificile. In plus fibrele ajuta la scaderea nivelului de LDL-colesterol (cel rau). Din punct de vedere nutritiv sunt doar lucruri bune de spus despre caise asa ca n-ar fi rau daca le-am face si un festival, asa cum au austriecii,” adaugă dr. Bilic.

Ideale pentru bărbaţi

Datorită conţinutului de licopen, caisele previn şi cancerul de prostată. conţin şi licopen. Spre exemplu, barbatii care consuma alimente bogate in licopen si ceai verde prezinta un risc scazut de a dezvolta cancer de prostata. Potrivit unui studiu comparativ, bărbaţii care au o dietă bogată în fructe şi legume bogate în licopen – roşii, caise, grepfrut roz, pepene roşu, papaya şi guava au un risc cu  82%  mai mic de cancer de prostată faţă de cei care nu au aceste obiceiuri alimentare.

Miezul sâmburilor coține vitamina B17

Nu aruncaţi sâmburii caiselor! Vitamina B17 sau amigdalina pe care o conţine miezul lor şi le conferă gustul specific, uşor amărui, ar avea un rol în prevenirea cancerului. Dar atenţie! Consumați în cantităţi mari, sâmburii pot fi toxici.

Menţin pielea frumoasă şi sănătoasă

Pentru a avea un ten frumos şi sănătos puteţi apela la măştile cu caise, pe care să le preparaţi singuri acasă. Pentru o mască aveţi nevoie de două caise mari, foarte bine coapte, pe care le veţi descoji de pieliţe. Apoi le pasaţi cu o lingură de lemn într-un vas de sticlă, porţelan sau ceramică. Amestecaţi bine cu trei linguri cu iaurt şi aplicaţi pasta omogenă pe faţă, pentru 20 de minute, după care o veţi îndepărta fie cu apă caldă de izvor, fie cu ceai călduţ de muşeţel. Măştile cu caise sunt ideale atât pentru tenul normal, cât şi pentru cel gras sau cu tendinţă de acnee.

De asemenea, persoanele care vor să se bronzeze mai repede e bine să ştie că trebuie să mănânce în mod regulat fructe şi legume de culoare galben-portocaliu, care conţin betacaroten, ce are rolul de a proteja pielea de arsuri. Însă betacarotenul are şi alt rol. Alături de vitaminele C şi E şi de flavonoidele din compoziţia lor, contracarează radicalii liberi care se formează prin expunerea la poluare, radiaţii solare şi stres. Adică exact împotriva factorilor care duc în timp la degradare organică şi la apariţia semnelor de îmbătrânire, fapt pentru care sunt folosite şi în cosmetică.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel