Categories: Expertul zilei

Câinii ne pot mirosi când suntem stresați. La propriu, spun oamenii de știință

Câinii ne pot mirosi când suntem stresați. La propriu, spun oamenii de știință

Câinii pot mirosi stresul din transpirația și respirația umană, a descoperit un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Queen din Belfast.

Studiul, publicat în PLOS ONE, a implicat patru câini din Belfast – Treo, Fingal, Soot și Winnie – și 36 de persoane. Cercetătorii au colectat mostre de transpirație și respirație de la participanți, înainte și după ce au rezolvat o problemă dificilă de matematică.

Câinii ne pot mirosi când suntem stresați. La propriu, spun oamenii de știință

Ei și-au raportat singuri nivelul de stres înainte și după sarcină, iar cercetătorii au folosit doar mostre în care tensiunea arterială și ritmul cardiac ale persoanei au crescut. Câinii au fost învățați cum să caute o gamă de mirosuri și să alerteze cercetătorii cu privire la eșantionul corect.

Au fost apoi introduse probele de stres și cele relaxate, dar în această etapă cercetătorii nu știau dacă există o diferență de miros pe care câinii o puteau detecta. În fiecare sesiune de testare, fiecărui câine i s-au dat mostre relaxate și stresate ale unei persoane, luate la doar patru minute una de cealaltă. Toți câinii au reușit să alerteze corect cercetătorii cu privire la eșantionul de stres al fiecărei persoane.

„Descoperirile arata ca noi, ca oameni, producem diferite mirosuri prin transpiratie si respiratie atunci cand suntem stresati, iar câinii pot distinge acest lucru în afară de mirosul nostru atunci cand suntem relaxați – chiar dacă este vorba de cineva pe care nu-l cunosc”, a explicat Clara Wilson, doctorand la Scoala de Psihologie de la Queen’s.

„Cercetarea subliniază că câinii nu au nevoie de indicii vizuale sau audio pentru a detecta stresul uman. Acesta este primul studiu de acest gen și oferă dovezi că câinii pot mirosi stresul doar din respirație și transpirație, ceea ce ar putea fi util atunci când este vorba de dresarea câinilor de serviciu și câinilor de terapie.

Ajută, de asemenea, să aruncăm mai multă lumină asupra relației om-câine și ne date importante adaugă la înțelegerea modului în care câinii pot interpreta și interacționa cu stările psihologice umane”, a mai spus Wilson. 

Studiul ne-a făcut mai conștienți de capacitatea unui câine de a-și folosi nasul pentru a „vedea” lumea. De asemenea, a întărit faptul că aceste animale suntextrem de sensibile și intuitive și că este o valoare imensă să folosim la potențial maxim ceea ce știu ei să facă mai bine, și anume, să adulmece.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

14 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

34 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

54 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

2 ore ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: