Sari la conținut

Câinii ne pot mirosi când suntem stresați. La propriu, spun oamenii de știință

animal de companie
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
STRESUL

Câinii ne pot mirosi când suntem stresați. La propriu, spun oamenii de știință

Câinii pot mirosi stresul din transpirația și respirația umană, a descoperit un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Queen din Belfast.

Studiul, publicat în PLOS ONE, a implicat patru câini din Belfast – Treo, Fingal, Soot și Winnie – și 36 de persoane. Cercetătorii au colectat mostre de transpirație și respirație de la participanți, înainte și după ce au rezolvat o problemă dificilă de matematică.

Câinii ne pot mirosi când suntem stresați. La propriu, spun oamenii de știință

Ei și-au raportat singuri nivelul de stres înainte și după sarcină, iar cercetătorii au folosit doar mostre în care tensiunea arterială și ritmul cardiac ale persoanei au crescut. Câinii au fost învățați cum să caute o gamă de mirosuri și să alerteze cercetătorii cu privire la eșantionul corect.

Au fost apoi introduse probele de stres și cele relaxate, dar în această etapă cercetătorii nu știau dacă există o diferență de miros pe care câinii o puteau detecta. În fiecare sesiune de testare, fiecărui câine i s-au dat mostre relaxate și stresate ale unei persoane, luate la doar patru minute una de cealaltă. Toți câinii au reușit să alerteze corect cercetătorii cu privire la eșantionul de stres al fiecărei persoane.

„Descoperirile arata ca noi, ca oameni, producem diferite mirosuri prin transpiratie si respiratie atunci cand suntem stresati, iar câinii pot distinge acest lucru în afară de mirosul nostru atunci cand suntem relaxați – chiar dacă este vorba de cineva pe care nu-l cunosc”, a explicat Clara Wilson, doctorand la Scoala de Psihologie de la Queen’s.

„Cercetarea subliniază că câinii nu au nevoie de indicii vizuale sau audio pentru a detecta stresul uman. Acesta este primul studiu de acest gen și oferă dovezi că câinii pot mirosi stresul doar din respirație și transpirație, ceea ce ar putea fi util atunci când este vorba de dresarea câinilor de serviciu și câinilor de terapie.

Ajută, de asemenea, să aruncăm mai multă lumină asupra relației om-câine și ne date importante adaugă la înțelegerea modului în care câinii pot interpreta și interacționa cu stările psihologice umane”, a mai spus Wilson. 

Studiul ne-a făcut mai conștienți de capacitatea unui câine de a-și folosi nasul pentru a „vedea” lumea. De asemenea, a întărit faptul că aceste animale suntextrem de sensibile și intuitive și că este o valoare imensă să folosim la potențial maxim ceea ce știu ei să facă mai bine, și anume, să adulmece.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel