Din cuprinsul articolului
Cafeaua are un efect revitalizant și poate oferi o multitudine de beneficii organismului dacă este consumată în cantități moderate. Cu toate acestea, cafeina poate avea efecte negative asupra creierului atunci când consumul este excesiv. Iată ce nu știai despre consumul de cafea!
Cafeaua stimulează atenția, oferind un impuls de energie. De aceea, majoritatea persoanelor consumă cafeaua dimineața, în primele ore ale zilei.
Cu toate acestea, cafeina, ingredientul activ din cafea, poate modifica ritmul somnului, al stării de veghe, afectează procesele cognitive și starea de bine.
Iată tot ceea ce trebuie să știi despre consumul de cafea, ce efecte adverse are și cum afectează acesta creierul.
Poate provoca dependență
Consumul excesiv de cafea cauzează diverse probleme. În plus, un alt efect al cafeinei asupra creierului este acela de a genera dependență. Atunci când nu mai consumăm cafea, apare sindromul de sevraj.
Cafeina este o substanță psihoactivă. Aparține familiei alcaloizilor, care include și droguri precum morfina, nicotina sau cocaina.
Astfel, pentru că este o substanță care provoacă dependență, atunci când eviți consumul poți manifesta simptome specifice sevrajului.
Are efect asupra dispoziției
Din punct de vedere neurobiologic, modifică starea de conștiență, activând sau crescând nivelul de vigilență. De asemenea, afectează procesele cognitive și are efecte psihologice asupra dispoziției. De asemenea, cafeina este capabilă să modifice acțiunea neurotransmițătorilor din creier, scrie Doza de Sănătate.
Inhibă starea de oboseală
Cafeaua ne trezește, de fapt, pentru că blochează adenozina, o substanță responsabilă pentru starea de oboseală. În același timp, interacțiunea dintre cafeină și adenozină determină glanda pituitară să elibereze hormoni care stimulează glandele suprarenale să producă adrenalină. Astfel, organismul nostru nu va mai percepe oboseala, deși are nevoie de odihnă.
Afectează lobii frontali din creier
Aportul de cafeină activează lobii frontali ai creierului. Această zonă este responsabilă pentru stimularea atenției și memoriei pe termen scurt.
Alte studii subliniază că o altă modalitate prin care cafeina poate influența creierul este fixarea mai ușoară a amintirilor. Totuși, acest efect este relevant doar la cei care nu consumă cafea frecvent.
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…