Din cuprinsul articolului
Totul despre CAFEA. Află dacă este dăunătoare pentru vezica biliară! O ceașca de cafea consumată la prima oră a dimineții a devenit mai mult decât o băutură de rutină, stimulează începutul unei noi zile. Dar, deși pentru mulți această băutură este o modalitate bună de a începe ziua, pentru unii poate fi și o problemă.
Este bine să vă începeți ziua cu o ceașcă de cafea?
Dr. Lucas Demetrio , chirurg la Clinica Salus din Rio de Janeiro, spune că această licoare delicioasă nu favorizează formarea calculilor biliari. În opinia sa, problema este legată de acizii grași, aminoacizi și peptide, care sunt frecvente în unele meniuri și pot provoca „colici biliare” dureroase.
Potrivit dr. Clarissa Alster Vicente din Sao Paulo, cofeina din cafea blochează receptorii adrenergici. Un studiu extins pe 10 ani a arătat că riscul de calculi biliari a scăzut odată cu un consum mai mare de cafea cu cofeină. Un fapt interesant este că acest efect protector este absent atunci când se consumă cafea decofeinizată.
Dr. Fabio Steven Leonetti din Rio de Janeiro: Cafeaua nu provoacă formarea de calculi biliari și nu participă la crizele dureroase asociate cu prezența unor astfel de pietre.
Problema este de obicei legată de alimentele grase, potrivit dr. Deborah Poli, medic gastroenterolog la Spitalul Santa Paula, São Paulo.
Cheia unei vezici biliare sănătoase
Deși cafeaua nu este direct legată de blocarea vezicii biliare, experții subliniază importanța unei diete echilibrate. Dr. Polley recomandă includerea în meniu leguminoase bogate în celuloză, precum fasole, năut, mazăre și linte.
Citricele care contin vitamina C sunt recomandate si pentru mentinerea echilibrului intre colesterol si acizii biliari. De fapt, cafeaua nu este dușmanul vezicii biliare. Potrivit experților, o dietă echilibrată și un consum moderat de cafea pot proteja chiar împotriva anumitor probleme ale bilei. Cu toate acestea, ca în cazul oricărei băuturi, moderația este cheia menținerii sănătății bune.