Sari la conținut

Cafeaua și energizantele sunt eficiente în stimularea energiei?

ceai
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
consumul de ceai seara

Cafeaua și energizantele sunt adesea utilizate pentru stimularea energiei. Multe persoane își încep ziua cu o doză de cafea sau o băutură energizantă, însă cât de eficiente sunt acestea, de fapt?

Specialiștii în sănătate susțin că aceste băuturi pot, într-adevăr, să sporească energia, concentrarea și memoria, însă efectele sunt pe termen scurt. De asemenea, nu este indicat ca acestea să fie consumate în exces, mai ales băuturile energizante, din cauza nivelului ridicat de zahăr.

Cafeaua și energizantele, eficiente?

Dr. Vasi Rădulescu, renumit medic român, dezvăluie adevărul despre aceste băuturi și efectul lor asupra organismului.

Energizantele

„Nu se poate nega faptul că băuturile energizante vă pot oferi un impuls energetic pe termen scurt. De fapt, mai multe studii arată că băuturile energizante pot crește concentrația și memoria cu aproximativ 24%, pe lângă reducerea somnolenței.

Producătorii de băuturi energizante includ în formulările lor un cocktail de ingrediente stimulante. Cu toate acestea, cercetătorii atribuie cele mai multe efecte de stimulare a energiei zahărului și cofeinei pe care le conțin aceste băuturi.

Când vine vorba de zahăr, multe băuturi energizante conțin cantități ridicol de mari – uneori chiar și 10 lingurițe (52 grame) per recipient. Consumul de cantități mari de zaharuri adăugate poate provoca creșterea energiei, apoi scăderea bruscă, ceea ce vă poate face să vă simțiți mai obosiți decât înainte de a consuma băutura.

Mai mult, la fel ca în cazul cafelei, cei care consumă în mod regulat băuturi energizante pot crește o toleranță la cofeina pe care o conțin. Aceasta înseamnă că băutorul trebuie să consume cantități din ce în ce mai mari pentru a experimenta aceleași efecte de stimulare a energiei. În plus, unele cercetări arată că băuturile energizante pot reduce durata și calitatea somnului. Dacă acest lucru se întâmplă prea frecvent, așteptați-vă să vă reducă nivelul de energie.

De asemenea, merită menționat faptul că băuturile energizante conțin uneori mult mai multă cofeină decât aceeași cantitate de cafea. Acest lucru poate determina unii consumatori de băuturi energizante să depășească limita zilnică recomandată de 400 mg de cofeină, ceea ce poate provoca nervozitate, anxietate și palpitații cardiace. De asemenea, poate agrava atacurile de panică”, explică Dr. Vasi Rădulescu pe propriul blog.

Cafeaua, benefică atunci când este consumată în cantități moderate

„Atunci când este consumată moderat, cafeaua poate avea efecte fizice și mentale pozitive. De exemplu, studiile arată că aceasta poate contribui la reducerea riscului de a dezvolta boli neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson cu 26-34% .

O revizuire a 18 studii a raportat în continuare că fiecare ceașcă de cafea pe care o persoană o consumă pe zi poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu până la 7% . De asemenea, s-a raportat că și cofeina, stimulentul cafelei, creează o creștere pe termen scurt a energiei și a funcției creierului, pe care mulți oameni se bazează atunci când se simt obosiți.

Acestea fiind spuse, consumul regulat de cafea va determina corpul să acumuleze o toleranță, ceea ce va reduce puterea efectelor sale. Mai important, să te bazezi în mod regulat pe cafea în loc să primești o nutriție adecvată sau să dormi îți poate scurge energia în timp. Prea multă cofeină poate afecta negativ și calitatea somnului, ceea ce vă poate reduce nivelul de energie pe termen lung. Cei care consumă cafea ar trebui să-și limiteze aportul la aproximativ patru cești pe zi”, adaugă medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel