Cafeaua, sănătoasă în doze moderate. Care este cantitatea zilnică recomandată

Mai multe studii care au evaluat impactul consumului de cafea asupra sănătăţii au fost realizate în ultimii ani, iar rezultatele arată că un consum moderat de cafea poate avea efecte benefice.

Specialiştii susţin că, atâta timp cât nu se depăşeşte doza optimă, cafeaua vă scapă de dureri de cap, energizează organismul şi amână oboseala.

Antioxidanţii limitează distrugerea celulelor

Principalele efecte pozitive ale cafelei sunt determinate de faptul că are un conţinut bogat de antioxidanţi, care acţionează asupra organismului şi limitează distrugerea celulelor.

„Prin conţinutul şi efectele sale, cafeaua îmbină două avantaje într-unul: conţine antioxidanţi şi este un tonic al sistemului nervos”, explică Luiza Pîrvu, medic nutriţionist. Mai mult, cafeaua stimulează capacitatea mentală, performanţa fizică, înlătură oboseala, conform studiilor recente.

În plus, cafeaua este şi un prilej de socializare. „Întâlnirea la o cafea este motivul cel mai des invocat de oameni pentru a face o pauză, a ieşi din mediul cotidian, respectiv pentru a socializa”, mai spune nutriţionistul Luiza Pîrvu.

Pe lângă cafea, ceaiul, ciocolata şi cacaua, energizantele sau unele băuturi răcoritoare conţin cofeină. Din acest motiv, cei care consumă mai multe astfel de produse este bine să fie atenţi la cantitate.

Doza zilnică recomandată este de trei cafele pe zi. „300 de miligrame de cofeină (echivalentul a 3 căni de 150 de mililitri) reprezintă un consum moderat pentru oamenii sănătoşi. Preferabil este să se încadreze între două şi trei căni”, recomandă Luiza Pîrvu.

În ceea ce priveşte cafeaua solubilă, specialistul recomandă respectarea anumitor proporţii: pentru 150 de mililitri de apă sunt suficiente două linguriţe de cafea solubilă.

Efecte secundare: agitaţie, nelinişte şi tremurături

În cazul în care se depăşeşte consumul mediu de trei căni de cafea pe zi, pot apărea efecte adverse: agitaţie, nelinişte, insomnie, tremurături şi probleme cardiace.

Mai mult, persoanele care au probleme cu tensiunea arterială, diabeticii sau mamele care alăptează ar trebui să evite consumul de cafea pentru a nu-şi crea singuri probleme de sănătate.

„Cei care suferă de hepatită cronică, ulcer, persoanele cu enterocolită cronică sau gută e bine să evite consumul de cafea”, spune nutriţionistul. Cei care au boli uşoare nu sunt în pericol dacă beau o cafea slabă.

Pe de altă parte, cofeina poate avea şi efect contra migrenei. „Cofeina ameliorează cefaleea (durerile de cap). De altfel, din ce în ce mai multe medicamente pentru durerile de cap conţin cofeină”, spune medicul nutriţionist Luiza Pîrvu.

Pentru ca organismul să funcţioneze bine, nu uitaţi să aveţi o alimentaţie echilibrată şi o activitate fizică regulată.

Recent Posts

Carmen Harra: Următorul președinte al SUA va fi o femeie. Nu baţi un Dragon în Anul Dragonului!

Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…

23 de minute ago

Ce se întâmplă dacă arunci sare în toaletă noaptea?

Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…

44 de minute ago

Horoscop Cristina Demetrescu. Viața unei zodii se schimbă radical după 5 Noiembrie

Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…

o oră ago

În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii

În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…

o oră ago

Oana Lis, dezvăluiri șocante într-o emisiune TV: Nu o să uit niciodată că eram nemâncată de câteva zile, am leșinat

Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…

2 ore ago

Vești bune pentru o categorie de seniori: Se modifică Legea pensiilor. Anunțul oficial venit chiar acum

Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…

2 ore ago

Citeste si: