Din cuprinsul articolului
Oamenii de știință japonezi au descoperit o nouă proprietate benefică a băuturii care poate ajuta la menţinerea sănătăţii unui organ vital.
Este vorba de cafea, care ajută la refacerea circuitelor cerebrale, afectate în special în cazul persoanelor în vârstă de degradarea celulelor neuronale, o dată cu îmbătrânirea creierului. Pierderea memoriei, deteriorarea funcțiilor cognitive, capacitatea slabă de învățare – sunt problemele cu care se confruntă populația vârstnică a planetei, care creşte de la an la an, pe măsura creşeterii speranţei de viaţă.
Efect hipoglicemiant şi anti-cancerigen
Potrivit noului studiu, cercetătorii de la Universitatea niponă din Tsukuba au descoperit în băutură o substanță care încetinește îmbătrânirea creierului – alcaloidul trigonelină, care are un efect pozitiv asupra funcțiilor creierului legate de memorie, gândire spațială și imaginativă. Acesta are, deci, un mare potențial terapeutic ca agent hipoglicemiant și neuroprotector, având și efecte anticancerigene.
Acest ingredient vegetal asemanator cu unele toxine din plante, la fel ca nicotina si cocaina, are rolul de a bloca receptorii de adenozina, cu scopul de a ne menţine treji.
Risc de depresie redus cu 20% în cazul femeilor
De altfel, se ştie că principala substanţă din cafea – cofeina – crește producția de dopamină, un neurotransmițător responsabil pentru mișcare, memorie și gândire.
Dopamina este, de asemenea, asociată cu sentimentele de plăcere, fiind de ajutor în lupta împotriva depresiei. Potrivit unui alt studiu realizat la Universitatea Harvard, femeile care consumă cafea au un risc de depresie redus cu 20%.
Previne apariţia cirozei hepatice
De asemenea, oamenii de știință din Singapore au descoperit că persoanele care consumă două ceşti de cafea pe zi au un risc cu 66% mai mic de a dezvolta ciroză hepatică. Potrivt acestora, cofeina ajută la prevenirea apariţiei calculilor biliari.
Potrivit specialiştilor, un consum moderat de cafea reduce riscul de diabet de tip 2 cu aproximativ 25%, dar şi riscul de a dezvolta o serie de alte afecţiuni, cum ar fi boala Parkinson şi problemele cardiace. Mai exact, șansele de a face o boală de inimă scad cu 24 la sută la băutorii de cafea, potrivit digi24.ro.
Atenţie, prea multă cafea poate provoca insomnie, nervozitate, ritm cardiac rapid şi tremuratul mâinilor. Înb plus, cafeaua determină pierdea calciului din organism. De aceea, femeile aflate la menopauză ar trebui să pună lapte în cafea.