Din cuprinsul articolului
În timp ce majoritatea dintre noi nu putem concepe diminețile fără cafea, un studiu recent indică faptul că unele persoane ar putea trebui să fie extrem de precaute în ceea ce privește consumul de cafea.
Cercetătorii au descoperit că două sau mai multe căni de cafea pe zi pot dubla rata mortalității la persoanele cu hipertensiune arterială severă.
S-a remarcat, de asemenea, că o ceașcă de cafea înseamnă 230 ml – și că orice cantitate în plus poate prezenta riscuri pentru sănătatea persoanelor cu hipertensiune arterială severă.
Rezultatele studiului au fost publicate în Journal of the American Heart Association. (AHA)
Ce însemană hipertensiune arterială severă
AHA include cinci categorii de tensiune arterială:
- tensiune arterială normală (sub 120 sistolica și sub 80 diastolica)
- tensiune arterială crescută (120-129 sistolica și 80 diastolica)
- hipertensiune arterială sau hipertensiune arterială stadiul 1 (130–139 sistolica și 80–89 diastolica)
- hipertensiune arterială sau hipertensiune arterială stadiul 2 (peste 140 sistolica și 90 sau mai mare diastolica)
- criză hipertensivă (peste 180 sistolica și peste 120 diastolica)
Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), hipertensiunea arterială poate fi un „ucigaș tăcut”, deoarece oamenii nu prezintă întotdeauna simptome și este posibil să nu știe că au hipertensiune arterială decât dacă se prezintă la medic în mod regulat sau se auto-auto- monitorează.
Atunci când hipertensiunea arterială nu este tratată, poate duce la un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
Dacă cineva este diagnosticat cu hipertensiune arterială, o poate trata prin modificarea stilului de viață sau luând medicamente precum inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) sau blocanții canalelor de calciu.
Consumul de cafea și ceai verde și hipertensiune arterială
Autorii studiului au analizat date de la 18.609 de persoane (6.574 de bărbați și 12.035 de femei). Participanții aveau între 40 și 79 de ani când studiul de cohortă a început între 1988 și 1990.
Cercetătorii au măsurat valorile tensiunii arteriale ale participanților la începutul studiului, precum și alte informații medicale de bază și i-au urmărit timp de 18,9 ani.
Autorii studiului au fost interesați de modul în care consumul de cafea și ceai verde au influențat bvalorile tensiunii arteriale și decesele legate cauzate de bolile de inimă.
Cercetătorii au plasat participanții într-una dintre cele cinci categorii în funcție de valorile tensiunii arteriale:
- tensiune arterială normală (sub 130 sistolica și sub 85 diastolica)
- tensiune arterială crescută (130-139 sistolica și 85-89 diastolica)
- hipertensiune arterială sau hipertensiune arterială stadiul 1 (140–1599 sistolica și 90–99 diastolica)
- hipertensiune arterială sau hipertensiune arterială stadiul 2 (160-179 sistolica și 100-109diastolica)
- hipertensiune arterială de gradul 3 (peste 180 sistolica și 110 sau mai mare diastolica).
Deoarece mulți participanți nu aveau hipertensiune arterială de gradul 2 și 3, cercetătorii au combinat datele pentru aceste grupuri.
După ce au plasat participanții în categorii pe baza tensiunii arteriale, cercetătorii au luat în considerare obiceiurile lor de a consuma cafea și ceai verde. Participanții au indicat frecvența și cantitatea caonsumate.
Pentru context, o cafea de 230 ml conține 95 până la 200 mg de cofeină, ceea ce face cafeaua mai bogată în cofeină decât unele băuturi energizante. Ceaiul verde conține aproximativ 35 mg de cofeină.
Cafeaua crește riscul de deces în cazul hipertensivilor
Pe parcursul studiului de urmărire, cercetătorii au înregistrat 842 de decese legate de bolile cardiovasculare.
Rezultatele studiului au arătat că persoanele cu hipertensiune arterială de gradul 2 și 3 care au băut 2 sau mai multe căni de cafea pe zi au avut rata mortalității cauzate de deces cardiovasculare de două ori mai mare comparativ cu persoanele din aceeași categorie care nu au băut cafea.
„Aceste constatări pot susține afirmația că persoanele cu hipertensiune arterială severă ar trebui să evite consumul excesiv de cafea”, a declarat autorul principal, dr. Hiroyasu Iso, director al Institutului pentru Cercetarea Politicii Globale în Sănătate din Tokyo, pentru Medical News Today.
Descoperirile studiului au arătat, de asemenea, că consumul unei singure cești de cafea nu crește riscul pentru nimeni din orice categorie de tensiune arterială.
Doar 1 ceașcă de cafea poate conține de aproape 3 ori mai multă cantitate de cofeină decât 1 cană de ceai verde, dar cercetătorii nu au detectat probleme cu ceaiul verde, indiferent de cantitatea consumată.
Autorii studiului cred că acest lucru se datorează „mecanismului care stă la baza efectelor benefice ale ceaiului verde”, care este compusul epigalocatechin-3-galat, „cel mai abundent polifenol din ceaiul verde”.