Din cuprinsul articolului
Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume de sute de ani. Și, deși profesioniștii din domeniul sănătății obișnuiesc să ne avertizeze despre bolile provocate de consumul excesiv de cafea și cofeină, cercetările actuale evidențiază beneficiile pozitive ale cafelei.
Iată 5 moduri în care cafeaua ar putea fi bună pentru creierul tău, potrivit Brain Hq.
1. Cafeaua poate încetini progresul bolii Alzheimer
Un studiu din Florida a constatat că, atunci când persoanele în vârstă cu insuficiență cognitivă ușoară au fost testate inițial și apoi din nou, doi până la patru ani mai târziu, cei cu un nivel ridicat de cofeină în sânge – echivalent cu aproximativ 3 cești de cafea – au fost mult mai puțin susceptibili de a dezvolta boala Alzheimer.
2. Cafeaua te poate ajuta să trăiești mai mult.
Un studiu la scară largă care a implicat peste 400.000 de adulți în vârstă a constatat că bărbații care beau 2 cești de cafea pe zi au trăit cu 10% mai mult decât cohortele lor fără cafea.
În rândul femeilor, cifra a fost chiar mai mare: băutorii de cafea au trăit în medie cu 13% mai mult decât colegii lor care u au consumat cofeină.
3. Cafeaua poate ajuta la prevenirea bolii Parkinson
Studiile au arătat că băutorii de cafea sunt mai puțin susceptibili de a dezvolta Parkinson, iar pentru cei care au boala, consumul de cafea s-a dovedit a ajuta la simptomele mișcării, cum ar fi tremorul.
4. Cafeaua poate preveni demența.
Experimentele pe animale au descoperit că nivelurile de cafeina pot perturba adenozina, o substanță chimică celulară care poate declanșa o reacție în lanț care duce la o întrerupere a funcției neuronale, neurodegenerare și, eventual, demență.
5. Cafeaua este una dintre cele mai bune surse de antioxidanți neuroprotectori disponibili
În timp ce lucruri precum afinele și rodiile sunt cel mai adesea lăudate pentru conținutul lor antioxidant, se pare că ceașca noastră de dimineață este plină de antioxidanți.
Cercetările au descoperit că este sursa numărul unu de antioxidanți în dietele majorității oamenilor.
Cum şi când să bei corect cafeaua?
1. Cafeaua nu te ajută foarte mult dacă eşti obosit/ă
Poate unora li se pare ciudat, dar cafeina funcţionează cel mai bine când eşti odihnit/ă. Totul stă în chimia substanţei.
2. Bea suficientă cafea înainte de a-i da creierului multe informaţii
Potrivit unui studiu din 2014, publicat în Nature Neuroscience, consumul de cafeină poate îmbunătăţi semnificativ memoria pe termen lung, ajutându-ne să ne aducem mai uşor aminte informaţii şi pentru o perioadă mai mare. „Am descoperit că o porţie de 200 mg de cafeină îmbunătăţeşte memoria timp de 24 de ore”, spune profesorul Michael Yassa.
3. Bea o ceaşcă cu cafea înaintea unei întâlniri solicitante de lucru sau a unui examen
Poate cafeina să-i facă pe oameni să colaboreze mai uşor? Un studiu din 2009, apărut în Nutritional Neuroscience, condus de cercetători din Hong Kong, arată că ar fi posibil.
Yassa mai spune că cele mai recente cercetări sugerează că poate fi asociată cafeina cu creşterea longevităţii, cu o reducere a declinului cognitiv în cazul bărbaţilor şi se pare că ar putea ajuta si la prevenirea Alzheimer.
Dave Asprey spune că ideal este să folosești cafea bio, proaspăt macinată și unt natural, provenit de la animale hrănite cu iarbă. Acesta mentionează că această conbinatie de ingredinete va oferi un gust mult mai bun decât orice caffe-latte pe care l-ați băut vreodată. Acest amestec de ingrediente este gustos și te ajută să slăbești ușor, cu condiția să-l adaugi în cafea în fiecare dimineață.
Cum se prepară
Ai nevoie de 150 g ulei de cocos sau ulei de palmier, 80 de grame de unt bio, 1 lingurită pudră de scortisoară și 100 g miere. Amestecă toate ingredientele pană când obții o pastă, pe care o depozitezi la rece. În fiecare zi adaugă câte o lingurită din acest amestec în cafea cât timp este fierbinte și amestecă pană când se omogenizează.
Cum acționează
Untul, uleiul de cocos sau de palmier sunt ușor absorbite de organism. Untul neutralizează poftă de mâncare și îi furnizează creierului nutrimentele necesare pentru a funcționa la capacitate maximă.