Sari la conținut

Evitați consumul acestei băuturi pe caniculă. Medic: produce vasodilataţie excesivă, tahicardie, creşte pulsul foarte mult, hipertensiune şi poate produce AVC

caniculă
Sursă foto: Smile FM
Atentionare de cod rosu

România este lovită de un val de aer tropical, ce a dus la temperatur extreme în toate zonele din România. Pe lângă clasicele recomandări, să nu ieșiți din casă între orele 11:00 și 18:00 sau să consumați apă din belșug, medicii vin și cu o serie de sfaturi cu privire la produsele care nu trebuie consumate sub nicio formă pe caniculă.

În primul rând, medicii recomandă evitarea alcoolului și a cafelei.

„Este necesar ca organismul să fie hidratat, să se evite alcoolul! De asemenea, este important ca în alimentaţie să găsească fructe şi legume proaspete. Este bine să se evite consumul de cafea. În plus, ca să poată trece cu bine perioada de caniculă, toată lumea ar trebui să facă două, trei duşuri pe zi”, spune dr. Sandra Alexiu pentru Radio România Actualități.

De asemenea, chiar și pentru utilizarea aerului condiționat există niște reguli. Contactul cu aerul nu trebuie să fie direct, explică specialiștii.

„Să folosim aer condiționat, dar în aport indirect, deci nu să bată direct pe noi. Eventual, aparatul să fie pus într-o altă cameră și să nu bată direct pe noi. Și cu aerul condiționat trebuie să avem grijă, pentru că se usucă foarte mult aerul și sunt persoane care și din cauza asta nu tolerează aerul condiționat, din cauza uscăciunii”, spune specialistul, conform sursei citate.

Cafeaua e recomandat să o consumi dimineaţă

Cafeaua în sine nu este un produs nociv, din contră, spune medicul din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt – Dragoş Toader. Asta, însă, dacă vorbim de cafeaua naturală, nu de formulele instant, în care concentraţia de cafeină este mai mare, şi dacă avem grijă când o consumăm şi în cât timp.

„Şi cei mai mari hipertensivi pot să bea o ceaşcă-două de cafea, ideea este să fie cafea naturală şi să se bea în timp, de la o jumătate de oră – o oră – o oră şi jumate, adică să nu fie sorbită în două-trei mişcări. Atunci (n. red. – când se consumă în timp foarte scurt) produce vasodilataţie excesivă, tahicardie, creşte pulsul foarte mult, hipertensiune şi poate produce accident vascular cerebral sau infarct miocardic acut“, a explicat medicul.

cafea
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Deşi poate părea surprinzător, efectele nedorite în cazul consumului excesiv se instalează mult mai repede la tineri şi la adulţi, despre care am putea spune că au un organism puternic, comparativ cu situaţia vârstnicilor

„Un bătrân reacţionează mult mai bine, inima lui e mult mai adaptată la problemele astea“, subliniază medicul.

Contează, de asemenea, şi în ce perioadă a zilei consumăm cafeaua, astfel încât efectul pe care ni-l dorim să se producă.

„Cafeaua e recomandat să o consumi dimineaţă, o cafea de 100 ml, dar după ce mănânci. Şi, la fel, după-amiază, pentru că timpul de înjumătăţire şi de eliminare a cofeinei e undeva la 6 ore, de aceea spunem că nu e bine să bei seara, că nu mai dormi“, mai spune medicul.

Greşim atunci când, de exemplu, apelăm la un automat de cafea şi ne grăbim să consumăm un pahar întreg în mai puţin de 10 minute.

„Atunci produce tahicardie, adică creşte pulsul, pulsul crescut duce la hipertensiune arterială, loveşte în vase şi oricând poţi să faci infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral. Adică modul în care consumi produsul cafea şi tipul de cafea devin la un moment dat periculoase. Dacă ştii s-o consumi, cafeaua, ca şi vinul, de altfel, are o serie întreagă de efecte benefice“, a mai spus medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel