Sari la conținut

Caduet 10mg/10mg, 3 blistere x 10comprimate filmate

Sursa foto: ego.ro
Ce inseamna cand visezi ca zbori

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament.

–              Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

–              Daca aveti intrebari suplimentare, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra sau farmacistului.

–              Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra si nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.

 

In  acest  prospect  gasiti:

1.            Ce este CADUET 5 mg/10 mg si pentru ce se utilizeaza

2.            Inainte sa luati CADUET 5 mg/10 mg

3.            Cum sa luati CADUET 5 mg/10 mg

4.            Reactii adverse posibile

5.            Pastrarea CADUET 5 mg/10 mg

6.            Informatii suplimentare

 

CADUET 5 mg/10 mg comprimate filmate

Amlodipina (sub forma de besilat)/Atorvastatina (sub forma de atorvastatina calcica trihidrat)

 

–              Substantele active sunt amlodipina 5 mg si atorvastatina 10 mg.

–              Celelalte componente sunt: nucleu – carbonat de calciu, croscarmeloza sodica, celuloza microcristalina, amidon pregelatinizat, polisorbat 80,hidroxipropilceluloza,dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.; film – Opadry II White 85F28751 (alcool polivinilic partial hidrolizat, dioxid de titan (E 171), macrogol 3000, talc)

 

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata este: Pfizer Europe MA EEIG, Ramsgate Road, Sandwich, Kent CT13 9NJ, Marea Britanie.

Producator:

PFIZER MANUFACTURING DEUTSCHLAND GmbH Betriebsstätte Freiburg

Mooswaldallee 1, 9090 Freiburg, Germania

 

1.            CE ESTE CADUET 5 mg/10 mg SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

 

CADUET 5 mg/10 mg este disponibil sub forma de comprimate filmate, de culoare alba, ovale, gravate cu "Pfizer" pe o fata si cu codul "CDT 051" pe cealalta fata, ambalate in cutii continand 30 comprimate filmate.

CADUET 5 mg/10 mg este indicat pentru prevenirea evenimentelor cardiovasculare (de exemplu, infarct miocardic) la pacientii hipertensivi (pacienti cu valori mari ale tensiunii arteriale) care prezinta factori suplimentari de risc cardiovascular, cum sunt fumatul, obezitatea, boli de inima in familie sau diabet zaharat.

 

2.            INAINTE SA LUATI CADUET 5 mg/10 mg

 

Nu luati CADUET 5 mg/10 mg:

·  Daca sunteti alergic la oricare component al acestui medicament: besilat de amlodipina sau alt medicament blocant al canalelor de calciu din categoria dihidropiridinelor; atorvastatina calcica sau alte medicamente din categoria statinelor sau la oricare dintre celelalte componente ale CADUET 5 mg/10 mg.

·  Daca suferiti in prezent de boli de ficat sau aveti o crestere persistenta a concentratiilor enzimelor hepatice din sange.

·  Daca sunteti gravida sau daca alaptati.

·  Daca luati unul din urmatoarele medicamente: ketoconazol, itraconazol (utilizate pentru tratarea infectiilor cu ciuperci), stiripentol (medicament antiepileptic), telitromicina (antibiotic).

 

Daca medicul dumneavoastra nu hotaraste altfel, in general este nu este recomandata administrarea CADUET 5 mg/10 mg in asociere cu

–              un alt medicament prescris pentru reducerea valorilor colesterolului (gemfibrozil), un fibrat

–              dantrolen in perfuzie (pentru tratamentul unei afectiuni grave denumita hipertermie maligna)

 

Aveti grija deosebita cand utilizati CADUET 5 mg/10 mg:

·  Daca aveti unul din urmatoarele simptome: dureri musculare, crampe musculare sau slabiciune musculara, mai ales daca acestea sunt insotite de febra sau senzatie de lesin. In astfel de situatii, opriti tratamentul cu CADUET 5 mg/10 mg si adresati-va  imediat medicului.

·  Daca suferiti de probleme cu rinichii, cu glanda tiroida, ati suferit de orice afectiuni musculare in trecut sau daca exista afectiuni musculare in familie, ati suferit de probleme musculare in timpul  tratamentului cu alte medicamente pentru scaderea colesterolului (de exemplu, “statine” sau “fibrati”). Daca va aflati in oricare din aceste situatii, medicul dumneavoastra va va efectua analize de sange, inaintea si in timpul tratamentului cu CADUET 5 mg/10 mg.

·  Daca consumati cantitati excesive de alcool etilic, sau daca ati suferit de boli de ficat.

·  Daca aveti varsta peste 70 ani

 

Inainte de initierea tratamentului vi se vor efectua analize privitoare la functia ficatului si acestea vor fi repetate periodic pe parcursul tratamentului.

 

CADUET 5 mg/10 mg nu este recomandat copiilor si adolescentilor.

Folosirea CADUET 5 mg/10 mg cu alimente si bauturi:

Comprimatele de CADUET 5 mg/10 mg pot fi luate in orice moment al zilei, odata cu mesele sau in afara acestora. Nu luati comprimatele cu o cantitate mare de suc de grepfruit (peste 1,2 litri pe zi pe parcursul a 5 zile), deoarece acest suc contine anumite substante naturale care pot duce la cresterea concentratiei uneia dintre substantele active ale acestui medicament.

 

Sarcina

Nu trebuie sa luati CADUET 5 mg/10 mg daca sunteti gravida, daca banuiti ca sunteti sau daca intentionati sa ramaneti gravida.

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

 

Alaptarea

Nu trebuie sa luati CADUET 5 mg/10 mg in perioada de alaptare.

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

 

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor:

In timpul tratamentului este posibila aparitia ametelilor, fapt care trebuie avut in vedere daca conduceti vehicule sau folositi utilaje.

 

Utilizarea altor medicamente:

Unele medicamente pot interactiona cu CADUET 5 mg/10 mg:

·  Unele antibiotice, de exemplu, rifampicina sau “antiobioticele macrolide” cum sunt eritromicina, claritromicina, telitromicina, sau unele medicamente utilizate pentru tratarea infectiilor cu fungi (ciuperci), de exemplu, ketoconazolul, itraconazolul.

·  Medicamente pentru reglarea concentratiei de colesterol: fibrati, niacina, colestiramina.

·  Medicamente anticonvulsivante (de exemplu: carbamazepina, fenobarbitalul, fenitoina, fosfenitoina, primidona).

·  Medicamente pentru reglarea ritmului cardiac (de exemplu, dilitiazem, verapamil)

·  Medicamente utilizate pentru influentarea sistemului imunitar (de exemplu: ciclosporina).

·  Inhibitori de proteaze utilizate in tratamentul infectiilor cu HIV.

·  Warfarina (medicament utilizat pentru a impiedica formarea chegurilor de sange in interiorul vaselor).

·  Antiacide (pentru tratarea indigestiei).

·  Nefazodona (medicament pentru tratarea depresiei).

 

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

 

3.            CUM SA LUATI CADUET 5 mg/10 mg

 

Luati intotdeauna CADUET 5 mg/10 mg exact asa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doza uzuala pentru inceperea tratamentului este de un comprimat filmat de CADUET 5 mg/10 mg pe zi. Doza poate fi crescuta la un comprimat filmat de CADUET 10 mg/10 mg pe zi.

Comprimatele trebuie inghitite cu apa si pot fi luate in orice moment al zilei, indiferent de orarul meselor.

Urmati sfatul medicului privind regimul alimentar, mai ales cu restrictie la grasimi, evitati fumatul si faceti zilnic exercitii fizice.

Daca aveti impresia ca efectul lui CADUET 5 mg/10 mg este prea puternic sau prea slab, spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Daca luati mai mult decat trebuie din CADUET 5 mg/10 mg:

Daca luati prea multe comprimate de CADUET 5 mg/10 mg, cea mai posibila reactie adversa este hipotensiunea arteriala (scaderea tensiunii arteriale). Adresati-va imediat medicului sau farmacistului. Daca nu puteti, adresati-va celei mai apropiate unitati spitalicesti. Luati cu dumneavoastra comprimatele ramase, ambalajul si prospectul medicamentului, pentru ca personalul medical sa identifice usor medicamentul pe care l-ati luat.

Daca uitati sa luati CADUET 5 mg/10 mg:

Daca uitati sa luati o doza, nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Continuati tratamentul asa cum v-a fost recomandat.

 

4.            REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, CADUET 5 mg/10 mg poate avea reactii adverse.

 

·              Frecvente (la mai mult de un pacient din 100): insomnie (dificultate de a adormi), dureri de cap, somnolenta, ameteli, diminuarea sensibilitatii la nivelul pielii, senzatie de amorteala sau intepatura in degetele de la maini si picioare, palpitatii, inrosirea brusca a fetei, greata, dureri abdominale, indigestie, diaree, constipatie, balonare, reactii alergice, eruptii sau mancarime la nivelul pielii, dureri musculare, dureri de spate, dureri articulare, oboseala, edem (umflarea gleznelor), dureri in piept;

·              Mai putin frecvente (la mai putin de 1 pacient din 100 si la mai mult de 1 pacient din 1000): reducerea numarului de trombocite din sange (trombocitopenie), scaderea poftei de mancare, cresterea sau scaderea „zaharului din sange”, tulburari ale dispozitiei, tremuraturi, senzatie de gust neobisnuit, tulburari ale nervilor de la nivelul mainilor sau picioarelor, pierderea memoriei, tulburari de vedere, senzatie de zgomote in urechi sau in cap, hipotensiune arteriala, dificultati de respiratie, stranut, varsaturi, uscaciunea gurii, caderea parului, invinetirea sau aparitia de pete mici pe piele, modificarea culorii pielii, transpiratii excesive, aparitia de blande (urticarie), crampe musculare, tulburari urinare, impotenta, cresterea dimensiunii sanilor la barbati, stare generala de rau, cresterea sau scaderea in greutate;

·  Rare sau foarte rare (la mai putin de 1 pacient din 1000): scaderea numarului de globule albe din sange, hipertonie (rigiditate sau tensiune musculara), batai neregulate ale inimii, infarct miocardic (atac de cord), inflamatia vaselor mici de sange, tuse, gastrita, (inflamatia stomacului), umflarea gingiilor, tulburari hepatice (hepatita, icter, cresterea concentratiei de enzime hepatice in sange) sau tulburari pancreatice, reactii severe la nivelul pielii de origine alergica, roseata pielii, eruptii buloase, descuamare, care se pot extinde repede pe toatasuprafata corpului, inflamatii musculare, dureri sau crampe musculare intense care foarte rar pot duce la rabdomioliza (distrugerea celulelor musculare).

* Daca suferiti de slabiciune musculara, tensiune musculara, sensibilitate sau dureri musculare, adresati-va imediat medicului dumneavoastra, deoarece in rare cazuri aceste probleme musculare pot fi grave. Daca observati orice reactie adversa, mentionata sau nu in acest prospect, spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

5.            PASTRAREA CADUET 5 mg/10 mg

 

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati CADUET 5 mg/10 mg dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra temperaturi sub 30°C, in ambalajul original.

 

6.            INFORMATII SUPLIMENTARE

 

Pentru orice informatii despre acest medicament, contactati reprezentantul local al detinatorului autorizatiei de punere pe piata.:

Pfizer Romania S.R.L.

Acest prospect a fost aprobat in Septembrie, 2012.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel