Busuiocul, cum îl prepari să-ți fie medicament

Busuiocul este cunoscut pentru efectele sale antispastice, îndeosebi asupra aparatului digestiv. Este recomandat femeilor însărcinate și care alăptează, pentru proprietățile sale galactogene (care stimulează secreția de lapte).

Bogat în vitaminele A și C, în calciu și fosfor, are o acțiune antioxidantă care contribuie la încetinirea îmbătrânirii celulare. Uscat, busuiocul furnizează și vitamina K, esențială în procesul de coagulare a sângelui.

Este cunoscut și ca antiinflamator, antibacterian și antiseptic. Aplicat pe piele, poate alunga țânțarii. În plus, îi calmează pe cei neliniștiți, stresați sau care suferă de insomnii.

La fel ca alte plante aromatice — coriandrul, de exemplu—, busuiocul nu trebuie fiert multă vreme fiindcă se înnegrește și devine amar.

Moduri de preparare

Ceai:
– 10-12 frunze spălate şi strivite şi o linguriţă rasă de ghimbir se prăjesc într-o tigaie, la foc mic, pana cand frunzele se înmoaie. Se adaugă o cana cu apa si se fierb cateva minute. Se adaugă o linguriţă de miere şi se beau 3 ceaiuri călduţe pe zi, prin înghiţituri rare, după mesele principale..
Infuzie:
– 1 lingură busuioc, uscat şi mărunţit, la 200 ml apă clocotită; se acoperă vasul şi se lasă să infuzeze 10 minute
Suc:
– Se stoarce sucul a 10-15 frunze; se adaugă o linguriţă de suc de ghimbir şi o linguriţă de miere. Se amestecă şi se consumă dimineaţa şi seara.
Decoct:
– 2 linguri de rădăcină mărunţită la 500 ml de apă clocotită; se continuă fierberea încă 2 minute la foc scăzut, apoi se ia vasul de pe foc, se acoperă şi se lasă 15 minute. Lichidul rezultat se bea călduţ, în 3-4 reprize, în decursul unei zile.
Sau:
– 4 linguri de rădăcină mărunţită la 500 ml de apă. Se prepară în acelaşi mod. Se foloseşte în aplicaţii locale sub formă de comprese.
Pudră:
– Se foloseşte pudra din frunze de busuioc uscate, care se prizează pentru înlăturarea congestiilor nazale.
Frunze crude:
– se mestecă 4 frunze de busuioc dimineaţa, pe stomacul gol

De asemenea, frunzele de busuioc marunţite, proaspete sau uscate sunt folosite  pentru a aroma diverse tipuri de legume, fripturi sau mâncăruri, supe şi inclusiv salate de legume şi de fructe.

Recent Posts

În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii

În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…

5 minute ago

Oana Lis, dezvăluiri șocante într-o emisiune TV: Nu o să uit niciodată că eram nemâncată de câteva zile, am leșinat

Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…

25 de minute ago

Vești bune pentru o categorie de seniori: Se modifică Legea pensiilor. Anunțul oficial venit chiar acum

Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…

45 de minute ago

Semnificația ultimei cifre din CNP. EI au parte de mult NOROC în viață

Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…

o oră ago

Vitamina pe care trebuie să o iei dacă suferi de varice

Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…

o oră ago

Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului

Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…

2 ore ago

Citeste si: