Busuiocul este cunoscut pentru efectele sale antispastice, îndeosebi asupra aparatului digestiv. Este recomandat femeilor însărcinate și care alăptează, pentru proprietățile sale galactogene (care stimulează secreția de lapte).
Bogat în vitaminele A și C, în calciu și fosfor, are o acțiune antioxidantă care contribuie la încetinirea îmbătrânirii celulare. Uscat, busuiocul furnizează și vitamina K, esențială în procesul de coagulare a sângelui.
Este cunoscut și ca antiinflamator, antibacterian și antiseptic. Aplicat pe piele, poate alunga țânțarii. În plus, îi calmează pe cei neliniștiți, stresați sau care suferă de insomnii.
La fel ca alte plante aromatice — coriandrul, de exemplu—, busuiocul nu trebuie fiert multă vreme fiindcă se înnegrește și devine amar.
Moduri de preparare
Ceai:
– 10-12 frunze spălate şi strivite şi o linguriţă rasă de ghimbir se prăjesc într-o tigaie, la foc mic, pana cand frunzele se înmoaie. Se adaugă o cana cu apa si se fierb cateva minute. Se adaugă o linguriţă de miere şi se beau 3 ceaiuri călduţe pe zi, prin înghiţituri rare, după mesele principale..
Infuzie:
– 1 lingură busuioc, uscat şi mărunţit, la 200 ml apă clocotită; se acoperă vasul şi se lasă să infuzeze 10 minute
Suc:
– Se stoarce sucul a 10-15 frunze; se adaugă o linguriţă de suc de ghimbir şi o linguriţă de miere. Se amestecă şi se consumă dimineaţa şi seara.
Decoct:
– 2 linguri de rădăcină mărunţită la 500 ml de apă clocotită; se continuă fierberea încă 2 minute la foc scăzut, apoi se ia vasul de pe foc, se acoperă şi se lasă 15 minute. Lichidul rezultat se bea călduţ, în 3-4 reprize, în decursul unei zile.
Sau:
– 4 linguri de rădăcină mărunţită la 500 ml de apă. Se prepară în acelaşi mod. Se foloseşte în aplicaţii locale sub formă de comprese.
Pudră:
– Se foloseşte pudra din frunze de busuioc uscate, care se prizează pentru înlăturarea congestiilor nazale.
Frunze crude:
– se mestecă 4 frunze de busuioc dimineaţa, pe stomacul gol
De asemenea, frunzele de busuioc marunţite, proaspete sau uscate sunt folosite pentru a aroma diverse tipuri de legume, fripturi sau mâncăruri, supe şi inclusiv salate de legume şi de fructe.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…