Sari la conținut

Busuiocul, cum îl prepari să-ți fie medicament

Busuiocul este cunoscut pentru efectele sale antispastice, îndeosebi asupra aparatului digestiv. Este recomandat femeilor însărcinate și care alăptează, pentru proprietățile sale galactogene (care stimulează secreția de lapte).

Bogat în vitaminele A și C, în calciu și fosfor, are o acțiune antioxidantă care contribuie la încetinirea îmbătrânirii celulare. Uscat, busuiocul furnizează și vitamina K, esențială în procesul de coagulare a sângelui.

Este cunoscut și ca antiinflamator, antibacterian și antiseptic. Aplicat pe piele, poate alunga țânțarii. În plus, îi calmează pe cei neliniștiți, stresați sau care suferă de insomnii.

La fel ca alte plante aromatice — coriandrul, de exemplu—, busuiocul nu trebuie fiert multă vreme fiindcă se înnegrește și devine amar.

Moduri de preparare

Ceai:
– 10-12 frunze spălate şi strivite şi o linguriţă rasă de ghimbir se prăjesc într-o tigaie, la foc mic, pana cand frunzele se înmoaie. Se adaugă o cana cu apa si se fierb cateva minute. Se adaugă o linguriţă de miere şi se beau 3 ceaiuri călduţe pe zi, prin înghiţituri rare, după mesele principale..
Infuzie:
– 1 lingură busuioc, uscat şi mărunţit, la 200 ml apă clocotită; se acoperă vasul şi se lasă să infuzeze 10 minute
Suc:
– Se stoarce sucul a 10-15 frunze; se adaugă o linguriţă de suc de ghimbir şi o linguriţă de miere. Se amestecă şi se consumă dimineaţa şi seara.
Decoct:
– 2 linguri de rădăcină mărunţită la 500 ml de apă clocotită; se continuă fierberea încă 2 minute la foc scăzut, apoi se ia vasul de pe foc, se acoperă şi se lasă 15 minute. Lichidul rezultat se bea călduţ, în 3-4 reprize, în decursul unei zile.
Sau:
– 4 linguri de rădăcină mărunţită la 500 ml de apă. Se prepară în acelaşi mod. Se foloseşte în aplicaţii locale sub formă de comprese.
Pudră:
– Se foloseşte pudra din frunze de busuioc uscate, care se prizează pentru înlăturarea congestiilor nazale.
Frunze crude:
– se mestecă 4 frunze de busuioc dimineaţa, pe stomacul gol

De asemenea, frunzele de busuioc marunţite, proaspete sau uscate sunt folosite  pentru a aroma diverse tipuri de legume, fripturi sau mâncăruri, supe şi inclusiv salate de legume şi de fructe.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel