Categories: Mediu curat

Bune practici pentru mediu, avansate de societatea civilă – eveniment prilejuit de Ziua Mondială a ONG-urilor

Preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, şi premierul Marcel Ciolacu au participat marţi la evenimentul intitulat „Bune practici pentru mediu avansate de societatea civilă”, organizat cu ocazia Zilei Mondiale a ONG-urilor, la Palatul Cotroceni.

Evenimentul, la care a fost prezent şi ministrul Mediului, Mircea Fechet, oferă oportunitatea ONG-urilor să prezinte în special proiecte de mediu şi încurajează sectorul guvernamental şi mediul academic să preia bunele practici dezvoltate şi promovate de societatea civilă în acest domeniu.

Proiectele pilot prezentate în domeniile educaţiei ecologice, biodiversităţii, economiei circulare şi tranziţiei energetice au potenţial de a fi replicate pentru un impact pozitiv extins.

„Fără presiunea societăţii civile, România nu ar fi avut astăzi SUMAL”

„ONG-urile de mediu din România au demonstrat, mai ales în ultimii ani, că nu doar stau deoparte şi observă, ci intervin şi mobilizează oameni pentru a acţiona în interesul comun. În ceea ce mă priveşte, atunci când mă gândesc la rolul pe care organizaţiile neguvernamentale îl au în societate, îmi amintesc de un moment: o vizită făcută într-o zonă afectată puternic de inundaţii, în comuna Ighiu, din judeţul Alba.

I-am remarcat atunci pe voluntarii mai multor ONG-uri cot la cot muncind cu lucrătorii echipelor de intervenţie, ei fiind cei care au ajuns primii la în acea comună şi care se chinuiau să salveze ceea ce mai putea fi salvat şi nu sunt singurii. Sute de milioane de voluntari din întreaga lume îşi dedică timpul şi pasiunea pentru a ajuta şi a aduce schimbări pozitive. Ei sunt pilonii solidarităţii în momentele de criză, construind legături sociale şi dând voce celor marginalizaţi şi vulnerabili.

Noi, la Ministerul Mediului, recunoaştem contribuţia semnificativă a ONG-urilor în proiectele pe care le dezvoltăm. Fără presiunea societăţii civile, care s-a dovedit a fi un instrument foarte eficient de luptă împotriva tăierilor ilegale, România nu ar fi avut astăzi SUMAL, cel mai performant sistem de monitorizare a transporturilor de masă lemnoasă din Europa. ONG-urile se implică activ în proiectele de cercetare, monitorizare şi management, pentru a asigura conservarea naturii.

De asemenea, voluntarii merg în teren, se implică în proiecte de educaţie şi sensibilizează comunităţile cu privire la protecţia şi restaurarea mediului. Săptămâna Verde este un program de succes şi datorită implicării multor asociaţii şi organizaţii, fie că vorbim de campanii de plantări de arbori, de strângerea deşeurilor aruncate în natură sau de salvarea unor specii aflate în pericol”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet, potrivit rador.ro.

sursa foto: capital.ro

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

4 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

5 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

5 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

5 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

6 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

6 ore ago

Citeste si: