Din cuprinsul articolului
Buna Vestire este praznuita de Biserica pe 25 martie. Buna Vestire sau popular Blagovestenia (termenul slav corespunzator celui de Buna Vestire), este praznicul in amintirea zilei in care Sfantul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare ca va naste pe Fiul lui Dumnezeu.
Buna Vestire este prima sarbatoare confirmata in documente, dintre sarbatorile Maicii Domnului. Data acestei sarbatori a variat la inceput. Astfel, unii o sarbatoreau in ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar in unele Biserici din Apus, ca cele din Spania, Galia si Milano, Buna Vestire s-a sarbatorit pe 18 decembrie.
Buna Vestire este sarbatorita in fiecare an in perioada Postului Mare, fiind una dintre sarbatorile pentru care Biserica acorda dezlegare la peste, indiferent in ce zi ar cadea aceasta.
Sărbătoarea mai este cunoscută în calendarul popular și sub denumirea de Ziua Cucului. De ce ziua cucului? Pentru că în această zi are loc primul său cântec, prin care este anunțată venirea primăverii.
Mănâncă pește ca să ai parte de sănătate și bunăstare tot anul
Acest prim cântec trebuie să fie așteptat de toți oamenii în haine curate, veseli, și împăcați cu toți. Dacă nu ar fi îndeplinite aceste condiții, oamenii respectivi nu ar avea spor în anul acela.
În trecut, fetele și flăcăii îl întrebau pe cuc când se vor căsători: “Cucule voinicule/ Câţi ani îmi vei da/ pan’ m-oi însura (mărită)?”. Dacă se întâmpla ca după rostirea acestor cuvinte, cucul să cânte, cântecul său echivala cu un an de aștepare. Dimpotrivă, dacă el tăcea, tăcerea sa era semn că avem de-a face cu o căsătorie grabnică.
De asemenea, craca pe care a cântat cucul de ziua sa, era tăiată şi pusă în scăldătoarea fetelor, în speranţa că flăcăii nu le vor ocoli.
În calendarul creștin ortodox, Buna Vestire este o zi a Postului Paștelui cu dezlegare la pește. În credința populară, a mânca pește în această zi înseamnă că o să ai parte de sănătate și bunăstare pe tot parcursul anului.