Din cuprinsul articolului
Sindromul metabolic și hipertensiunea arterială sunt mai probabil să apară la femeile care suferă de o severitate crescută a bufeurilor după menopauză.
Potrivit cercetărilor prezentate la cel de-al 25-lea Congres European de Endocrinologie de la Istanbul, bufeurile severe după menopauză pot crește semnificativ riscul de a dezvolta sindrom metabolic și hipertensiune arterială.
Aceasta urmează unui studiu pe termen lung care a implicat 825 de femei cu vârsta cuprinsă între 40 și 65 de ani.
Ce este sindromul metabolic?
Sindromul metabolic este un grup de trei sau mai multe afecțiuni care apar simultan.
Acestea includ:
- Tensiune arterială crescută
- Glicemie ridicată
- Excesul de grăsime abdominală
- Colesterol anormal
- Niveluri anormale de trigliceride
Sindromul metabolic poate fi periculos, deoarece crește șansele de a dezvolta probleme grave de sănătate, inclusiv:
- Boala de inima
- Accident vascular cerebral
- Diabet de tip 2
Femeile aflate în postmenopauză se confruntă cu un risc crescut de sindrom metabolic și boli cardiovasculare
Femeile aflate în postmenopauză prezintă deja un risc crescut de sindrom metabolic și boli cardiovasculare.
Cercetătorii de la Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena au urmărit participanții pe o perioadă de 15 ani, din 2006 până în 2021.
La scurt timp după ce au avut menopauză, femeile au fost examinate la Spitalul Universitar Aretaieion din Atena.
Descoperirile cercetătorului subliniază cât de importantă poate fi terapia de substituție hormonală pentru gestionarea simptomelor menopauzei la femeile care suferă de bufeuri severe.
Prin abordarea eficientă a bufeurilor, furnizorii de servicii medicale pot contribui la reducerea riscului de apariție a hipertensiunii arteriale și a sindromului metabolic la această categorie de populație.
Legătura dintre bufeuri și riscurile pentru sănătatea cardiovasculară
În studiile anterioare, s-a descoperit că femeile care se confruntă cu bufeuri au o probabilitate mai mare de a dezvolta diferite afecțiuni ale inimii și vaselor de sânge.
Această asociere evidențiază importanța abordării și gestionării simptomelor legate de menopauză într-un mod cuprinzător.
Cu toate acestea, această asociere nu a fost niciodată studiată la femei cu diferite grade de simptome la o scară atât de mare.
„Studiul nostru pe termen lung este proiectat cu atenție, în care am potrivit un grup de femei atent selectat în funcție de severitatea bufeurilor și de vârsta lor și le-am urmărit timp de până la 15 ani”, explică cercetătorul principal, dr. Elena Armeni.
Bufeurile și transpirațiile nocturne, simptome comune ale menopauzei, pot începe în jurul perioadei menopauzei și pot dura până la 10 ani.
Terapia de substituție hormonală poate fi utilizată pentru a trata simptomele menopauzei
Terapia de substituție hormonală (HRT), care oferă organismului hormoni pe care individul nu îi mai poate produce după menopauză, poate fi utilizată pentru a trata simptomele menopauzei.
HRT poate proteja, de asemenea, sănătatea pe termen lung, în special la femeile cu bufeuri moderate până la severe.
„Rezultatele noastre subliniază din nou rolul strategiilor de prevenire cardiovasculară, cum ar fi utilizarea terapiei de substituție hormonală, care ar trebui implementată la scurt timp după menopauză”, a spus dr. Armeni.
„Acest grup sănătos de femei care sunt deja candidate pentru terapia de substituție hormonală ar trebui încurajat să opteze pentru acest tratament.”
Cercetătorii investighează în prezent dacă acești factori de risc acumulați pentru sindromul metabolic și hipertensiunea arterială contribuie la dezvoltarea afecțiunilor cardiace.
„Studiul nostru arată că cele mai simptomatice femei după menopauză au factori de risc cardiovascular mai prevalenți, dar nu este clar dacă sunt, de asemenea, mai predispuse să dezvolte boli de inimă, diabet de tip 2 sau să aibă un accident vascular cerebral”, conchide Dr. Armeni.