Sari la conținut

Bufeurile de menopauză și temperaturile caniculare: Ghidul tău de supraviețuire

menopauza
Sursă foto: Shutterstock
Simptome caracteristice femeilor aflate la menopauză

După o iarnă lungă și rece și o primăvară răcoroasă, acum ne confruntăm cu temperaturi record de caniculă. Dar nu toată lumea este la fel de hotărâtă să își facă timp pentru distracție la soare. Pentru femeile aflate la menopauză, căldura și umiditatea din timpul verii pot declanșa bufeuri sau le pot agrava.

Se estimează că trei din patru femei de vârstă mijlocie se confruntă cu bufeuri sau acea senzație bruscă de căldură care îți înroșește fața, se răspândește rapid pe partea superioară a corpului, îți crește ritmul cardiac și te lasă transpirată.

Deși bufeurile au tendința de a deveni mai frecvente sau mai intense când vremea este mai caldă, există modalități de a gestiona problema și de a păstra controlul asupra zilei dumneavoastră. Iată câteva dintre cele mai bune sfaturi ale noastre:

Evitați factorii declanșatori ai bufeurilor

Poate părea că bufeurile sunt un eveniment aleatoriu, imprevizibil, dar, în realitate, ele sunt adesea precipitate de un anumit tip de declanșator. Dacă acordați atenție la ceea ce se întâmplă chiar înainte de declanșarea bufeurilor, ați putea să vă identificați factorii declanșatori personali și să îi evitați.

Unele dintre cele mai frecvente declanșatoare ale bufeurilor includ stresul, mediile fierbinți, purtarea de haine strâmte, fumatul, cofeina, alcoolul, alimentele zaharoase și alimentele picante.

menopauza
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Îmbrăcați-vă în funcție de vreme

Îmbrăcămintea în straturi ușor de desprins poate funcționa bine atunci când un bufeu lovește pe vreme rece, dar cum vă puteți îmbunătăți alegerea hainelor pe timp de vară, când este puțin probabil să purtați mai mult de un singur strat?

Pentru început, poți opta pentru piese vestimentare mai lejere. Pe lângă faptul că vă ajută să evitați îmbrăcămintea restrictivă care poate declanșa un bufeu, purtarea de bluze, pantaloni și rochii largi și fluide vă poate ajuta să ascundeți orice umezeală, dacă aveți tendința să transpirați mult.

Materialele pe care alegeți să le purtați pot face, de asemenea, o diferență majoră.

Ori de câte ori este posibil, alegeți bumbacul, inul și lâna ușoară și respirabilă în locul mătăsii sau materialelor sintetice.

Alegeți crema de protecție solară potrivită

Dacă nu puteți folosi cămăși largi din in cu mânecă lungă, pantaloni largi din in și o pălărie cu boruri largi pentru a vă proteja pielea de soare, asigurați-vă că alegeți o cremă de protecție solară respirabilă care nu vă va opri transpirația și nu vă va supraîncălzi.

De asemenea, veți dori să alegeți un produs cu ingrediente active precum oxidul de zinc și oxidul de titan, mai degrabă decât unul care conține substanțe chimice precum oxibenzona și avobenzona, care sunt estrogeni sintetici care vă pot perturba și mai mult sistemul hormonal.

Hidratați, hidratați, hidratați!

Hidratarea pe tot parcursul zilei poate ajuta la atenuarea bufeurilor și la refacerea lichidelor pe care le pierdeți atunci când transpirați. Sorbirea apei cu gheață atunci când simțiți că se apropie un bufeu este, de asemenea, o modalitate excelentă de a vă scădea temperatura corpului și de a vă răcori din interior spre exterior.

Rămâi răcoroasă, mai ales pe timp de caniculă

Dacă sunteți ca multe alte femei, a petrece prea mult timp într-un mediu fierbinte este o modalitate sigură de a declanșa un bufeu. În timpul verii, mai ales când vine un val de căldură, este o idee bună să profiți de aerul condiționat și să stai în casă, cel puțin în cea mai caldă parte a zilei.

Dacă nu aveți aer condiționat, puteți menține un mediu casnic mai răcoros ținând storurile trase și folosind mai multe ventilatoare pentru a menține aerul circulând prin fiecare cameră. Dacă acest lucru nu este suficient, găsiți un loc răcoros, cum ar fi o bibliotecă, o cafenea sau un cinematograf, pentru a scăpa de căldură.

Plasarea unui dezumidificator în dormitor și efectuarea unui duș rece înainte de a merge la culcare în fiecare seară vă pot ajuta, de asemenea, să evitați sau să reduceți la minimum bufeurile – și transpirațiile nocturne – atunci când casa dvs. este mai caldă decât de obicei.

Adoptați o abordare mindfull

Dacă vă simțiți stresată atunci când simțiți că se apropie un bufeu, acordați-vă un moment pentru a încetini și pentru a vă îndrepta atenția spre interior. Concentrându-vă asupra respirației – inspirați uniform, lent și complet și expirați cu același tip de control – puteți atenua un bufeu iminent.

De fapt, cercetările arată că femeile care practică respirația controlată sunt capabile să reducă severitatea bufeurilor cu până la 44%.

Menține-ți corpul în mișcare

activitate fizica pentru maturi
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Exercițiile fizice regulate sunt un fel de apărare de primă linie atunci când vine vorba de contracararea efectelor menopauzei. Nu numai că rămânerea activă vă poate reduce substanțial simptomele (inclusiv bufeurile), dar le poate și preveni apariția.

O oră de exerciții fizice de intensitate moderată în majoritatea zilelor săptămânii vă poate ajuta, de asemenea, să vă mențineți o greutate corporală sănătoasă, iar femeile cu o greutate corporală sănătoasă tind să aibă bufeuri mai puține și mai puțin severe.

În lunile de vară, nu faceți exerciții în aer liber decât la primele ore ale dimineții, când temperaturile sunt relativ scăzute. Evitați exercițiile fizice în apropierea orei de culcare, deoarece acestea pot îngreuna odihna de noapte.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel