Din cuprinsul articolului
Ce se întâmplă începând cu această zi. București și Ilfov intră în zona roșie?
Începând cu ziua de azi, multe localități ar putea să intre în zona roși, printre ele aflându-se și Municipiul București sau Ilfov. Potrivit hotărârii de guvern care a fost deja publicată în Monitorul Oficial pe 10 februarie, trebuie schimbată modalitatea de raportare a cazurilor de bolnavi cu COVID-19.
Mai precis, de joi, se vor lua în calcul la raportare și focarele. Ce înseamnă focare? Dacă trei persoane într-o instituție sunt infectate, se declară focar, iar în momentul în care se calculează pentru localitatea respectivă focarele respective vor juca un rol foarte important în modul în care se raportează aceste date.
Focarele reprezintă instituțiile unde sunt cel puțin 3 cazuri confirmate de COVID-19. Și unde, prin intermediul unei anchete epidemiologice, se poate demonstra că transmiterea a fost de la o persoană la alta. Potrivit noilor raportări, toate județele care se aflau în scenariul galben până în acest moment, ar putea intra în scenariul roșu.
„Așadar sunt zone, sunt orașe, sunt județe care vor intra în zona roșie. Vor fi probabil decizii inevitabile pentru închiderea școlilor, pentru că există reguli foarte clare. Vor fi decizii cu privire la închiderea restaurantelor. Din nou HORECA, din nou cei care ar putea să fie grav afectați”, a declarat Mihai Gâdea, la Antena 3.
Jurnalistul Adrian Ursu consideră că măsura luată de Ministerul Sănătății este nenecesară, în momentul de față.
„Eu știu că pentru a depista o afecțiune e bine să iei mai întâi temperatura. Eu cred că e o afecțiune gravă la Ministerul Sănătății și trebuie să le ia cineva temperatura. Ar fi prima măsură care ar trebui decisă în seara asta. Este o schimbare absolut ineptă. Eu nu mă pricep deloc la decizii administrativ-sanitare. Am însă pretenția că mai stăpânesc un pic logica.
Tu, în clipa de față, reușești două performanțe absolut extraordinare și inepte. Să-i pedepsești pe cei care realizează două lucruri absolut esențiale în lupta cu pandemia: 1. testează și 2. au spitale performante. Cine testa mai mult, era pedepsit pentru că, evident, îi ieșea o cifră mai mare.
Ieșindu-i o cifră mai mare testând, intra în zona roșie și suferea toate consecințele. Cine nu testa stătea bine-merci cu cifre foarte mici și cu incidența aferentă și nu avea absolut nicio consecință economică.
În clipa de față, repet, îi vei pedepsi și pe cei care au spitale performante către care au venit foarte mulți pacienți, care evident sunt focare. Pe cei care au gestionat într-un fel sau altul situația, până și centrele de bătrâni, astfel încât să nu răspândească virusul în afara centrului”, a spus și Adrian Ursu.
Ce înseamnă zona roșie?
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…