Bruce Willis a fost diagnosticat cu demență frontotemporală: ce este și cum se manifestă?

Actorul Bruce Willis a făcut un anunț șocant în primăvara anului 2022: va renunța la  actorie pentru că fusese diagnosticat cu afazie, o tulburare care afectează capacitatea de a comunica.

Recent, familia lui a împărtășit un diagnostic mai specific: demența frontotemporală (DFT).

Ce este demența frontotemporală?

Demența frontotemporală sau degenerarea frontotemporală este un tip de demență cauzat de pierderea celulelor nervoase în lobii frontali sau temporali ai creierului.

Atunci când aceste zone ale creierului sunt afectate, poate duce la schimbări de comportament sau la creșterea dificultăților de comunicare sau înțelegere a limbajului.

Există trei tipuri de DFT:

  • demența frontotemporală variantă comportamentală (bvFTD),
  • afazia progresivă primară (PPA) și
  • demența asociată cu tulburări de mișcare.

„De asemenea, poate fi văzut asociat cu sindroamele Parkinson sau Parkinson plus și chiar cu SLA (scleroza laterală amiotrofică)”, a explicat Nicholas Mathenia, D.O., neurolog la Edward-Elmhurst Health.

Ce cauzează demența frontotemporală?

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Nu se știe ce cauzează DFT, deși variantele genetice joacă un rol în unele cazuri. Persoanele care au antecedente familiale de demență – singurul factor de risc cunoscut în acest moment – au mai multe șanse să o dezvolte ei înșiși.

Demența frontotemporală este cel mai frecvent diagnosticată la persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 și 64 de ani, deși s-a dezvoltat la persoanele cu vârsta cuprinsă între 21 și 80 de ani.

Care sunt simptomele demenței frontotemporale ?

Tulburările frontotemporale pot fi dificil de diagnosticat, deoarece sunt oarecum rare, iar simptomele pot fi similare cu depresia, boala Alzheimer, boala Parkinson sau alte tulburări psihiatrice.

În funcție de tipul de DFT, oamenii pot observa schimbări în comportamentul și personalitatea unei persoane dragi. Ei pot să spună sau să facă lucruri care sunt în afara caracterului. Ei pot pierde interesul pentru activități sau pot avea dificultăți în gestionarea sarcinilor de zi cu zi și a obligațiilor de muncă. Unii se chinuie să vorbească, să scrie sau să înțeleagă ceea ce spun alții.

Când tulburarea se dezvoltă la persoanele mai tinere, poate arăta ca o depresie sau o altă tulburare psihiatrică. Când apare la persoanele în vârstă, uneori este confundată cu Alzheimer sau boala Parkinson.

Deoarece DFTDafectează o altă parte a creierului decât boala Alzheimer, pierderea memoriei nu este inițial un simptom proeminent.

Neurologii folosesc o combinație de imagistică, cum ar fi un RMN, împreună cu simptomele pacientului și genetica pentru a diagnostica DFT.

Există un tratament pentru demența frontotemporală?

La fel ca și în cazul bolii Alzheimer, nu există nici un remediu sau tratament care să inverseze progresia bolii. Majoritatea tratamentului se concentrează pe atenuarea simptomelor pentru a îmbunătăți calitatea vieții.

Cât de repede progresează simptomele variază, de la 2 la 20 de ani. Majoritatea oamenilor trăiesc între 7 și 13 ani de la debutul simptomelor.

Recent Posts

TOP 5 alimente balsam pentru RINICHI. Combat eficient litiaza renală!

Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…

7 ore ago

Horoscop până pe 29 septembrie. Zodia care va avea SUCCES garantat și BANI

Astrologul Click!, Lorina, vine cu previziunile detaliate pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru cea…

8 ore ago

HOROSCOP 24 septembrie 2024. Pericole nevăzute pentru unele zodii. Atenţie la detalii!

Horoscopul zilei de marţi, 24 septembrie 2024, recomandă nativilor zodiacului să fie mai atenţi la…

8 ore ago

E oficial! Ce se va întâmpla cu pensiile de la 1 ianuarie 2025?

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a făcut anunţul oficial despre ce se va întâmpla cu pensiile…

9 ore ago

8 noi medicamente vor fi disponibile în farmaciile din UE

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) recomandă autorizarea a opt noi tipuri de medicamente pentru punere…

9 ore ago

Ingredientul secret pe care Sofia Vicoveanca îl pune în conservele de iarnă: „întăresc murăturile”

Sofia Vicoveanca, cunoscuta interpretă de muzică populară, a dezvăluit câteva secrete despre cum pregătește murăturile…

9 ore ago

Citeste si: