Sari la conținut

Bronșită sau pneumonie? Două boli care au simptome similare. Cum vă dați seama dacă aveți una din ele

pneumonie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Pneumonie

Bronșită sau pneumonie? Două boli care au simptome similare. Cum vă dați seama dacă aveți una din ele

Bronșita și pneumonia sunt două boli care au simptome similare, dar care pot avea consecințe foarte diferite. Pneumonia poate fi confundată cu bronșita, dar poate fi fatală pentru persoanele fragile. De aici importanța diagnosticării timpurii și a unui tratament adecvat, care accelerează recuperarea și reduce riscul de complicații.

Bronșita, numită uneori bronșită acută, și pneumonia, numită uneori pneumonită infecțioasă, sunt ambele infecții care pot afecta căile respiratorii. Cu toate acestea, nu sunt implicate neapărat aceleași microorganisme, iar cele două infecții nu afectează aceleași organe din căile respiratorii. Prin urmare, consecințele nu sunt aceleași.

Bronșită acută și pneumonie. Ce le provoacă?

Bronșita acută și pneumonia sunt boli infecțioase cu simptome asemănătoare, care pot fi confundate. Dar există și diferențe. În primul rând:

  • Pneumonia afectează plămânii (inflamația plămânilor);
  • Bronșita afectează tuburile bronșice (inflamarea bronhiilor), un fel de tunel prin care aerul intră și iese din plămâni.
  • În cele mai multe cazuri, bronșita este cauzată de viruși, adesea aceiași viruși care provoacă răceala și gripa. De fapt, o răceală sau o gripă precedă adesea bronșita.

 

Pneumonia

Pneumonia este cauzată în principal de bacterii (precum și de viruși și ciuperci, dar în cazuri mai izolate). Principalele bacterii implicate sunt Streptococcus pneumoniae (pneumococul) și Haemophilus influenzae (bacterii umane care fac parte din flora comensală a membranelor mucoase ale căilor respiratorii).

„Pneumoniile bacteriene și virale sunt mult mai frecvente decât pneumoniile micobacteriene, fungice sau parazitare”, notează Dr. Sanjay Sethi de la Jacobs School Of Medicine And Biomedical Sciences (Buffalo, SUA) într-un articol despre pneumonie.

În plus, mai multe microorganisme pot fi implicate în același timp. De exemplu, gripa (o infecție virală) este adesea complicată de o pneumonie bacteriană.

 

Poate bronșita să devină pneumonie? Când să vă consultați?

Bronșita acută poate evolua într-adevăr în pneumonie. În plus, dacă aveți o răceală, o bronșită sau o altă boală virală (gripă etc.) care se agravează în loc să se amelioreze, este indicat să consultați medicul de familie cât mai repede posibil, înainte ca boala să se dezvolte, recomandă Casa de Asigurări de Sănătate.

Important de reținut este că pneumonia este o infecție mai profundă și mai periculoasă decât bronșita – și poate fi chiar fatală, potrivit santemagazine.fr.

Bronșită, pneumonie: care sunt simptomele? Cum este o tuse?

Bronșită. Cele mai importante simptome ale bronșitei sunt:

    • tuse uscată (numită neproductivă), dar în 50% din cazuri, tusea devine productivă, adică uleioasă și însoțită de expectorație;
    • Febră slabă
    • Durere toracică (adesea în spatele sternului) de tip arsură care apare în timpul acestor episoade de tuse și la inspirația profundă;
    • Dureri de cap
    • Oboseală;
    • Dificultăți de respirație…

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel