Din cuprinsul articolului
Brânza feta scade riscul de cancer. Iată și alte beneficii și explicațiile ce stau la baza acestor afirmații. „Secretul” calității este laptele.
Delicioasă și ușor de integrat în diferite preparate, brânza este produsul lactat considerat un superaliment, fiind ”esența” laptelui, cu un conținut bogat de nutrienți și vitamine.
Este un aliment versatil, putând fi consumată atât ca fel principal, cât și ca desert, dulce sau sărat, la micul dejun sau la cină, în combinații foarte variate, fapt ce îi permite să se afle în regimul alimentar al majorității oamenilor.
Este obținută din lapte de oaie sau de capră, ori combinația dintre acestea, iar aportul nutritiv bogat și beneficiile pentru sănătate o recomandă ca printre cele mai bune tipuri de brânzeturi, notează Nutrition&You.
Are o multitudine de nutrienți, vitamine și minerale, 100 de grame de brânză conținând:
– calorii 265
– carbohidrați 3,88 g
– proteine 14,2 g (25% din Doza Zilnică Recomandată – DZR)
– grăsimi totale 21,5 g
– colesterol 89 mg (29%)
– folați 8% DZR
– niacină 6%
– pirodoxină 32,6%
– riboflavină 65%
– tiamină 13%
– vitamina A (14%), vitamina D (5%), vitamina E (1%), vitamina K (1,5%)
– sodiu 76%
– potasiu 1,3%
– calciu (49%), cupru (3%), fier (8%), magneziu (5%), mangan (1%), fosfor (48%), zinc (26%).
Beneficiile brânzei feta sunt pe măsura listei bogate de nutrienți esențiali pentru sănătatea organismului, astfel:
Acidul linoleic conjugat (CLA), un acid gras esențial Omega 6, contribuie la dezvoltarea masei musculare și la reducerea țesutului adipos, motiv pentru care brânza feta este potrivită în dietele pentru menținerea sau scăderea în greutate.
Mai mult decât atât, CLA împreună cu proteina alfa-lactalbumină poate avea un efect antitumoral, prin scăderea riscului de dezvoltate a cancerului.
Brânza geta este și o sursă importantă de calciu, proteine și fosfor, astfel că este benefică pentru sănătatea oaselor, iar doza mare de calciu contribuie la îmbunătățirea densității oasoase, o problemă cu care se confruntă persoanele în vârstă, în special femeile aflate la menopauză.
De asemenea, datorită modului de obținere a brânzei feta, prin fermentare, aceasta este o sursă importantă de probiotice, elemente benefice pentru sănătatea micromiomului și a sistemului digestiv.
Mai mult, consumul regulat și moderat de brânză feta susține imunitatea si capacitatea organismului de a lupta cu agenții patogeni externi, având totodată și un efect antiinflamator.
Potrivit DC Medical, brânza feta ameliorează și anemia. Care este explicația?
Ei bine, conținutul de fier, acid folic și vitamina B12 sprijină menținerea unui nivel echilibrat al fierului din organism și reducerea riscului de anemie, afecțiune care ”mănâncă” acest nutrient și care poate duce la o serie de probleme de sănătate.
Vitamina B2 din brânza feta este bună pentru ameliorarea migrenelor și a durerilor comune de cap.
Totodată, contribuie la reducerea riscului de dezvoltare a bolilor oculare degenerative, printre acestea numărându-se cataracta, ketatoconusul și glaucomul, afecțiuni asociate înaintării în vârstă, notează DC Medical.
Cercetătorii americani au făcut o descoperire despre sănătatea creierului, organul cel mai complex în care…
În cazul pensiilor mari primite fără ani de muncă efectivă, o practică frecventă în trecut…
Cristian Terheș este candidatul susținut de Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD) la alegerile prezidențiale…
În urma dezastrului provocat de inundațiile severe din Comunitatea Valenciană, Spania, Ministerul Afacerilor Externe din…
Honorius Prigoană, fiul cel mare al omului de afaceri, a anunţat că tatăl lui, Silviu…
Administrația Națională de Meteorologie anunță că vremea se va răci în toată țara, în special…