Sari la conținut

Brahiterapia, tratamentul care le permite pacienților cu cancer de penis să aibă o viață sexuală

Până acum, metoda standard de tratare a acestei forme de cancer era intervenția chirurgicală, care presupunea, însă, extirparea unei mari părți sau a întregului organ genital masculin. Un tratament prin radioterapie oferă o rată similară de supraviețuire la 10 ani, pacienții reușind să aibă o viață normală după el

Dana Lascu

Bărbații cu cancer de penis au, în mod uzual, o parte sau întregul organ genital îndepărtat prin intervenție chirurgicală pentru a-și vindeca boala. Cercetătorii francezi au descoperit, însă, că un tratament prin brahiterapie, care este un tip de radioterapie, îi poate ajuta pe cei care suferă de această formă cancer să învingă boala și să-și păstreze penisul intact.

Un studiu la care au participat 201 de bărbați cu cancer de penis a constatat că 79% dintre pacienții care au optat pentru brahiterapie au supraviețuit cel puțin zece ani după tratament.

Asta în timp ce rata de supraviețuire pentru cei tratați prin îndepărtarea chirurgicală a tumorii este de 85%, potrivit datelor Societății Americane de Cancer.

Radiații care distrug celulele canceroase

Cercetătorii de la Campusul de Cancer Gustave Roussy din Franța au studiat rata de supraviețuire a celor 201 de bărbați, în vârsta de peste 45 de ani, care au optat pentru brahiterapie în loc de metoda chirurgicală.

Toți bărbații au fost circumciși și apoi tratați cu brahiterapie, care a implicat introducerea firelor radioactive în sau în apropierea tumorii canceroase. Firele emit radiații la o doză mică timp de câteva zile, pentru a ucide celulele canceroase. La cinci ani după tratament, probabilitatea de supraviețuire cu penisul intact a fost de 85%. Rata globală de supraviețuire a fost de 79%, iar din cei care au supraviețuit, la 82% boala nu a recidivat.

Autorul studiului, dr. Alexandre Escande, a declarat, potrivit DailyMail Online, că „aceste rezultate arată că brahiterapia este o opțiune de tratament pentru un anume tip de pacienți al căror cancer nu s-a răspândit în regiunile de tip burete ale țesutului erectil din penis – corpul cavernos.. (…) Metoda este eficientă în controlul și eradicarea cancerului, și permite unui număr mare de bărbați să își păstreze penisul”.

O altă constatare importantă a fost că, dacă ar recidiva cancerul, atunci acest lucru ar putea fi adesea tratat cu succes printr-o a doua rundă de brahiterapie sau prin intervenție chirurgicală, fără ca bărbații să fie expuși unui risc mai mare de deces din cauza bolii.

 Nu funcționează în toate cazurile

Deși rezultatele studiului sunt extrem de promițătoare, cercetătorii constatat și că, în anumite cazuri, acest tip de terapie nu funcționează. Din cei 201 de pacienți analizați, opt bărbați (4%) au trebuit să facă intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea penisului, iar alți 18 bărbați (13%) au fost nevoiți să facă o intervenție chirurgicală parțială după recidivarea cancerului. S-a observat, de asemenea, că bărbații au avut mai multe șanse de a suferi o recidivă a cancerului dacă celulele acestuia se răspândiseră la ganglionii limfatici din zona inghinală. Totodată, pacienții care au avut inițial tumori mai mari de patru centimetri în diametru au șanse mai mari să facă, din nou, cancerul de penis.Dintre cei tratați, 13 bărbați (6%) au necesitat tratament chirurgical pentru efectele secundare, inclusiv ulcerații dureroase.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel