Din cuprinsul articolului
Brad Pitt suferă de o afecțiune foarte rară, dar nimeni nu îl crede. Ce este PROSOPAGNOSIA, boala de care suferă 2,5% din populaţia mondială.
Unul dintre cei mai iubiți actori de la Hollywood a dezvăluit recent, într-un interviu acordat revistei GQ, că e convins că suferă de prosopagnosie, însă, până acum el nu a fost niciodată diagnosticat oficial.
Potrivit NHS, tulburarea este de obicei prezentă de la naștere și îi va afecta pe cei care suferă de această afecțiune pentru cea mai mare parte a vieții lor.
În vârstă de 58 de ani, celebrul actor a recunoscut că, în ciuda bolii de care suferă, oamenii cred că e doar cu nasul pe sus și distant pentru că nu se implică în conversații casual cu cei din jur.
Brad Pitt a vorbit despre aceasră boală încă din 2013, într-un interv iu pentru Esquire. Totuși, el a preferat doar să discute despre boală și nu să meargă la un specialist care să îl poată diagnostica.
„Atât de mulți oameni mă urăsc pentru că au impresia că nu-i respect. Din când în când, cineva îmi oferă un context, iar eu spun: Mulțumesc că mă ajuți.
Dar tot îi enervez pe oameni. Primești chestia asta, de genul: Ești egoist. Ești îngâmfat. Dar este un mister pentru mine.
Nu pot să înțeleg o față și totuși vin dintr-un punct de vedere estetic, de design. Am de gând să fac mai multe teste”, a declarat el pentru Esquire în 2013.
Prosopagnosia poate fi explicată printr-un eșec al sistemului nervos, a cărui consecință este că oricine îl va experimenta, nu este capabil să recunoască chipurile umane.
Aceasta înseamnă că, în ciuda faptului că are ochii perfect și că este capabil să colecteze toate informațiile vizuale referitoare la fața unei persoane, nu este capabil să detecteze modelele care transformă acea față în ceva unic.
Pe înțelesul tuturor, prosopagnosia se întâmplaă atunci când vedem fața, dar nu o recunoaștem.
Numită în engleză ‘face blindness’, prosopagnosia ar afecta 2,5% din populaţia mondială, potrivit unui studiu german apărut în American Journal of Medical Genetics.
Prosopagnosia este un tip de agnosia vizuală, deoarece există mai multe clase de tulburări neurologice în care ceea ce este văzut nu este recunoscut în mod normal de către creier.
Persoanele cu prosopagnoză percep fețele ca o imagine similară cu ceva fuzzy și sunt capabile să observe existența organelor tipice ale unei fețe (ochi, nas etc.), dar nu locația exactă a acestora în set. Cu toate acestea, există cazuri în care aceștia pot să recunoască anumite caracteristici ale feței câtorva persoane sau să fie mai bine să perceapă în mod aproximativ chipurile anumitor grupuri (persoane de un anumit sex sau cu trăsături asiatice etc).
Prosopagnosia nu face imposibilă recunoașterea cuiva, deoarece persoanele cu această tulburare neurologică pot identifica restul prin modul de mers pe jos, hainele, părul …
Altfel spus, o persoană din 40 s-ar trezi dimineaţa şi s-ar duce în sufragerie fără să îşi recunoască partenerul de viaţă, copiii, vecinii sau, ulterior, colegii de serviciu. Ca şi cum toate feţele ar fi la fel, identice, fără să aibă nimic distinctiv.
Astfel, bolnavii de prosopagnosie nu pot şti dacă s-au mai întâlnit cu oamenii pe care îi văd, situaţie jenantă în viaţa zilnică, cu atât mai mult cu cât boala este puţin cunoscută şi destul de greu de depistat. Tot mai mulţi cercetători se ocupă de această boală, pentru a o înţelege mai bine şi a-i ajuta pe cei afectaţi.
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…