Din cuprinsul articolului
Botoxul, tratament pentru vezica urinară. Un urolog explică exact cum funcționează Botoxul în cazul vezicii hiperactive.
Este bine cunoscut faptul că Botoxul ( onabotulinumtoxinA) este folosit pentru proceduri cosmetice pentru a reduce ridurile și liniile fine, pentru a opri durerile de cap, pentru a trata hiperhidroza (transpirația excesivă).
Iată că specialiștii au descoperit că Botoxul poate fi folosit și pentru afecțiuni precum vezica urinară hiperactivă, potrivit Aleece Fosnight, fondator al Centrului Fosnight pentru Sănătate Sexuală și consilier medical al Aeroflow Urology.
Cum funcționează asta mai exact? Am cerut experților să explice unde se potrivește Botoxul în medicina urologică.
Ce este vezica urinara hiperactivă (OAB)?
Când urinați, conform Clinicii Mayo, vezica urinară și podeaua pelvină angajează o serie de contracții și relaxări pentru a elibera urina din corpul tău. La o persoană care are starea de vezică hiperactivă (OAB), conexiunea vezicii urinare și creierului este întreruptă din mai multe motive.
Când se întâmplă acest lucru, mușchiul vezicii urinare se poate contracta adesea, semnalând nevoia de a face pipi frecvent și urgent. Acest lucru poate provoca incontinență sau poate perturba în mod semnificativ viața persoanelor care au OAB. Mai mult de atât, trezirea pentru a merge la toaletă este periculoasă pentru persoanele în vârstă, din cauza riscului mare de a cădea și de a suferi răni mai grave.
Botoxul, tratament pentru vezica urinară. Un urolog explică exact cum funcționează Botoxul în cazul vezicii hiperactive
„Botoxul este o neurotoxină care ajută la blocarea contracției musculare”, spune Fosnight, potrivit wellandgood.com.
„Botoxul a fost folosit mult timp pentru estetica facială; cu toate acestea, acum este utilizat pe scară mai largă pentru alte afecțiuni medicale, cum ar fi migrenele, spasticitatea musculară și incontinența de urgență (OAB).”
Botoxul poate fi un tratament util pe termen lung pentru vezica urinară hiperactivă și este adesea folosit pe lângă terapia pelvină și antrenamentul vezicii urinare, explică Fosnight. Deși nu este o soluție permanentă, oferă pacienților șase până la nouă luni de ușurare fără a fi nevoie să ia zilnic medicamente orale.
„Botoxul vezicii urinare este același botox folosit cosmetic; este o toxină botulină care este folosită pentru a „relaxa” mușchii vezicii urinare, așa cum relaxează (paralizează) mușchii feței pentru riduri”, spune medicul urolog Karyn Eilber, medic.
„Când oamenii au vezica urinară hiperactivă, mușchiul vezicii urinare se contractă/spasmează involuntar, astfel încât să poată avea impulsuri incontrolabile de a urina și chiar să aibă incontinență”, spune ea. Botoxul intră și ajută vezica urinară prin înghețarea mușchilor care de obicei se contractă prea mult.
Care sunt riscurile
„Riscul principal al Botox-ului vezicii urinare este că funcționează prea bine și cineva poate avea temporar dificultăți de urinare sau chiar incapacitatea de a urina, dar, din fericire, acest lucru apare la un procent foarte mic de oameni și, de asemenea, nu apare brusc, deoarece efectele Botoxului. au un debut gradual”, spune dr. Eilber.
Din cauza acestui risc, se fac numeroase teste pentru a evalua funcția vezicii urinare înainte, în timpul și după tratament.
Cealaltă considerație este că Botoxul nu este permanent și necesită, de obicei, tratament la fiecare cinci până la șase luni – deși aceasta este adesea o caracteristică bună, deoarece tratamentul permite pacienților ușurarea pentru perioade lungi de timp.