Din cuprinsul articolului
Bonus la recalcularea pensiilor. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu a dat asigurări că toate pensiile vor fi recalculate și a anunțat că procesul de reevaluare se apropie de final.
De la 1 septembrie deciziile de recalculare ale pensiilor vor ajunge, prin Poșta Română, la pensionarii români care au contribuit la bugetul de asigurări sociale de stat.
Aceasta a reafirmat că toate deciziile vor fi trimise prin Poșta Română către pensionari înainte de data de 1 septembrie 2024:
„Toate deciziile vor ajunge la pensionari înainte de 1 septembrie, în momentul acesta avem deja procesul de reevaluare finalizat, avem modelul noii decizii aprobat și publicat în Monitorul Oficial.
Colegii noștri în acest moment lucrează la nivelul CNPP cu privire la recalculare, softul îl avem și este funcțional, după care, toate aceste decizii, 15 milioane, aproape 15 milioane de decizii vor fi listate.
Ne coordonăm cu cei de la Poșta Română astfel încât să ajungă cât mai repede deciziile la pensionari. Toate vor fi trimise prin Poșta Română, acum colegii noștri de la CNPP discută cu cei de la Poșta Română cu privire la acest proces, la această planificare de trimitere a deciziilor. Din septembrie toți românii vor primi pensiile majorate ca urmare a recalculării, vor avea pensiile recalculate”.
Minsitrul Muncii a ținut să sublinieze faptul că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării. Aceasta dă asigurări că procesul va fi finalizat la timp.
„Este foarte important ca românii să știe că nicio pensie nu scade, în urma recalculării avem în mod explicit atât în lege, cât și în norme stipulat acest aspect, se păstrează cuantumul cel mai favorabil.
Sigur, avem totalul punctelor acumulate, formate din totalul punctelor cumulative, asimilate și totoalul punctelor de stabilitate și toate celelalte date necesare pentru a vedea toată trasabilitatea legată de pensia fiecărui român.
Banii sunt în buget, atât pentru majorarea care a fost făcută de la 1 ianuarie, cât și pentru recalculare, în urma căreia vor avea pensiile recalculate din septembrie.
Este foarte important ca românii să știe că de toate aceste beneficii vor beneficia cu toții și că lucrurile sunt foarte clare și suntem în dispozitiv astfel încât toate acestea, deși este foarte complicat, să știți că colegii de la casele de pensii fac eforturi mari, dar îi asigur pe toți românii că vom fi cu toate la timp și cu toate bine”, a precizat Ministrul Muncii.
Simona Bucura Oprescu a explicat cum vor fi recalculate pensiile și a reafirmat că pentru majorările pensiilor din acest an există deja bani prevăzuţi în buget.
„Principalul obiectiv al reformei pensiilor îl reprezintă echitatea în sistemul public de pensii. Adică, pentru contribuții, adică veniturile pentru care s-au plătit contribuții de asigurări sociale, deci la contribuții și muncă egală, perioadă de cotizare egală, să ai o pensie egală, astfel să nu mai fim în situația în care suntem azi, dacă ai ieșit la pensie în ani diferiți, după legi diferite, dacă ai fost femeie sau bărbat, să ai un cuantum diferit.
Echitate între pensionari, apoi, noua lege asigură un mecanism de creștere sustenabilă al pensiei.Aud în piață adesea un fake news prin care se spune că în noua lege dispare contributivitatea, contează doar vechimea.
Vreau să știe toți pensionarii că în noua lege cea mai importantă contribuție în cuantumul pensiei îl reprezintă punctele de contributivitate care sunt obținute pe baza contribuțiilor plătite din salarii.
Avem punctele necontributive, aceste puncte necontributive se dau pentru perioade necontributive. Ce înseamnă asta: pe deoparte, pentru a încuraja educația, pentru ca atunci când un român optează dacă să meargă la să aibă studii superioare, fie că vorbim de universitate făcută la zi, că vorbim de master, de doctorat, să nu renunțe fiindcă în acea perioadă nu ar contribui la bugetul asigurărilor sociale de stat.
Pentru asta dăm un punctaj suplimentar de 0,25 puncte pe an, care reprezintă 25% din salariul mediu brut pe economie pentru aceste perioade necontributive, perioade în care înurajăm educația sau perioade în care din motive obiective nu a putut să contribuie la bugetul asugurărilor sociale de stat. Românul nostru a fost în armată, în șomaj înainte de 2001, în concediu medical și așa mai departe”, a subliniat Simona Bucura Oprescu.
Ministrul Muncii a vorbit și despre noutatea care apare în noua lege a pensiilor. Punctele de stabilitate sunt o recompensă pentru munca pentru cei cu stagii de cotizare mai mari de 25 de ani.
„În noua lege avem o noutate, punctele de stabilitate, puncte care se dau pentru vechime, pentru o perioadă mai lungă de 25 de ani. Aceste puncte sunt o recompensă, pentru a recompensa munca, stabilitatea în muncă rămânerea ca asigurat la bugetul asigurărilor sociale de stat, pentru cei care au stagii de cotixare mai lungi de 25 de ani se dau aceste puncte de stabilitate. Pentru perioada 25 -30 de ani, 0,5 puncte pe an, pentru perioada 30 – 35 de ani, 0,75 puncte și pentru stagii mai lungi de 35 de ani avem un punct suplimentar.
În România avem un echilibru mai bun în ceea ce priveşte sustenabilitatea sistemului public de pensii decât în alte state membre, fiindcă în România avem aproximativ 4,8 milioane de pensionari dar avem 5,7 milioane de salariaţi şi 6,7 milioane contracte de muncă. Prin urmare, avem un raport mai bun decât alte ţări ale Uniunii Europene şi este important să creştem gradul de ocupare pe piaţa muncii”, a mai spus ministrul Muncii, la România TV.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…