Din cuprinsul articolului
O organizație caritabilă care lucrează cu persoanele fără adăpost din Auckland, Noua Zeelandă, a distribuit fără să știe bomboane umplute cu doze potențial letale de metamfetamină în coletele sale alimentare, după ce dulciurile au fost donate de un membru al publicului.
Organizația caritabilăa orașului Auckland a declarat miercuri reporterilor că personalul a început să contacteze până la 400 de persoane pentru a depista coletele care ar putea conține dulciurile – care erau blocuri solide de metamfetamină închise în ambalaje de bomboane. Poliția din Noua Zeelandă a deschis o anchetă penală.
Cantitatea de metamfetamină din fiecare bomboană era de până la 300 de ori mai mare decât nivelul pe care cineva l-ar lua în mod obișnuit și ar putea fi letală, potrivit New Zealand Drug Foundation , care a testat prima bomboanele, titerează CNN.
Ce este metamfetamina?
Metamfetamina este un stimulent puternic, care creează dependență și care afectează sistemul nervos central. Se prezintă sub forma unei pudre cristaline albe, inodoră, cu gust amar, care se dizolvă ușor în apă sau alcool.
Ben Birks Ang, un purtător de cuvânt al fundației, a declarat că deghizarea drogurilor în bunuri inofensive este o tehnică comună de contrabandă transfrontalieră și că este posibil ca mai multe bomboane să fi fost distribuite în Noua Zeelandă.
Bomboanele aveau o valoare de piață de 1 000 NZ$ (608 $) per bomboană, ceea ce sugerează că donația din partea unui membru necunoscut al publicului a fost mai degrabă accidentală decât un atac deliberat, a declarat Birks Ang.
Misionarul orașului, Helen Robinson, a declarat că opt familii, inclusiv cel puțin un copil, au raportat că au consumat bomboanele contaminate începând de marți. Nimeni nu a fost spitalizat și Robinson a spus că gustul „revoltător” a făcut ca majoritatea să le scuipe imediat.
Banca de alimente a organizației de caritate acceptă doar donații de alimente produse în comerț în ambalaje sigilate, a declarat Robinson. Bomboanele cu ananas, pe care era ștampilată eticheta mărcii malaeziene Rinda, „au apărut ca atare atunci când au fost donate”, a adăugat ea.