”Bombe” ascunse de sare. Ce alimente conțin mai multă sare decât ai putea crede

Multe alimentele la care nu v-ați aștepta conțin o cantitate mare de sare. Printre aceastea amintim brânzeturile, mezelurile, supele la plic, semipreparatele, conservele și medicamentele.

Bazele de mâncăruri conduc în topul alimentelor „doldora” de sare. Majoritatea au un procent de sare de peste 50%, iar unele dintre ele pot ajunge şi la 70 de grame de sare per 100 de grame. Următoarele pe listă sunt mezelurile (salamul de porc, afumătura, şunca, slănina) şi brânzeturile (telemeaua, caşcavalul) care au 3-6 grame de sare la suta de grame, o cantitate mare, având în vedere că numai două felii din brânză sau salam de porc asigură în totalitate cantitatea de sare pentru o zi întreagă.

Peştele este un aliment dietetic, însă afumat musteşte de sare (6 grame la 100 de grame).

Următoarele pe listă sunt supele sau mâncărurile „la plic”. O porţie conţine cel puţin 1.100 mg de sodiu, adică cel puţin jumătate din cantitatea totală permisă. Mai mult, etichetele acestora pot fi înşelătoare.

„O etichetă pe care scrie conţinut scăzut de sare nu este o garanţie că produsul respectiv este echilibrat din acest punct de vedere. Cel mai bine este să cercetaţi etichetele, să comparaţi valorile şi să alegeţi produsul cu cel mai mic conţinut de sare”, recomandă specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.
În categoria semipreparatelor „înţesate” cu sare intră şi sosurile pentru paste. O jumătate de cană de sos pentru paste conţine 600 mg de sodiu, un sfert din cantitatea permisă. Conservele de legume pot fi o alternativă bună la legumele proaspete, însă sunt „îmbogăţite” cu aditivi, care sporesc procentul de sodiu. O cană cu porumb dulce din conservă conţine 800 mg de sodiu, o treime din cantitatea de sodiu permisă pe durata unei zile. Conservele de peşte, de porc sau pateurile au acelaşi conţinut.

Sosurile care îmbunătăţesc gustul mâncării, ketchupul, muştarul, sosul de usturoi strică şi ele proporţia de sare. O alternativă mai bună la sosuri şi la gustul „insipid” sunt condimentele.

alte surse de sare sunt covrigeii, chipsurile, snackurile, alunele prăjite şi produsele de patiserie. De exemplu, un pumn de alune prăjite şi sărate conţine 300 mg de sodiu, iar 30 de grame de covrigei conţin 385 de miligrame de sodiu.

Aparenţele înşală şi atunci când vine vorba despre cereale şi sucuri de legume. De exemplu, o cană de fulgi de porumb are aproximativ 260-342 mg de sodiu.

Orezul şi grâul expandat nu conţin sare. În acest caz, puteţi amesteca o jumătate de porţie din cereale favorite cu o jumătate din cele fără sare pentru a obţine o porţie sănătoasă.

 

 

Recent Posts

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

6 minute ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

36 de minute ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

o oră ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

2 ore ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

2 ore ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

12 ore ago

Citeste si: