Sari la conținut

„Bomba” din capul românilor, ignorată de autorități

Cristina Lica

Deși accidentele vasculare ucid de patru ori mai mulți români decât alți europeni, boala nu e luată în serios de oficialii din Sănătate. Nu există suficiente centre specializate de urgență, iar accesul la medicamente e încă dificil

După bolile de inimă, accidentele vasculare omoară cei mai mulți români. Cu toate progresele făcute de medici în înțelegerea și tratamentul acestei boli, România încă se confruntă cu deficiențe, începând cu numărul insuficient de centre specializate, până la lipsa unor medicamente vitale.

Despre toate acestea și despre ultimele descoperiri în domeniul bolilor creierului s-a discutat și în cadrul Congresului Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității (SSNN), desfășurat la Praga, între 31 octombrie-3 octombrie. Evenimentul a reunit 200 de participanți din 12 țări, dintre care 70 de medici români.

Luptă contracronometru

Statisticile în ceea ce privește incidența, dar și mortalitatea cauzată de accidentul vascular plaseză România pe locul trei în Europa. Doar Bulgaria și Macedonia stau mai prost la acest capitol. Dacă în Europa mor anual mai puțin de 300 de pacienți la 100.000 de locuitori, în România, rata mortalității ajunge la 1.276 de pacienți/ 100.000 de locuitori. Per total, incidența bolilor neurologice e de patru ori mai mare în România decât în alte țări UE.

Specialiștii pun cifrele „negre” pe seama obezității, hipertensiunii și a altor factori ce țin de stilul de viață nesănătos, dar și a lipsei centrelor de tratament. Creierul are capacitate de autoregenerare imediat după producerea leziunii, dar trebuie ajutat și „din exterior”. „Timpul e foarte important. E necesar ca pacientul să ajungă la spital în primele trei-patru ore de la declanșarea accidentului. De asemenea, foarte important e să ajungă în centre vasculare specializate”, a declarat președintele SSNN, profesorul Dafin Mureșanu. În România, există însă doar două astfel de centre, deși ar trebui să fie în orice spital județean. „În Austria, un bolnav care suferă un AVC (accident vascular-cerebral) ajunge din orice colț al țării la un astfel de centru în cel mult 90 de minute”, adaugă profesorul Mureșanu.

Medicamentele salvatoare, lux

În cazul în care nu se acționează în acest interval, pacienții riscă nu doar să rămână cu sechele, ci chiar să se prăpădească. „Ca să vă dați seama cât de important e timpul, vă dau exemplu cazul unui medic din Tel Aviv care s-a prăbușit în sala de operații după ce a suferit un accident vascular. A fost preluat imediat, i-au fost făcute analizele și operația și s-a refăcut complet”.

O altă problemă e legată de accesul la medicamente trombolitice care „dizolvă” cheagurile. Deși cam un sfert dintre pacienții care suferă un AVC ar avea nevoie de acest tratament, cel mult 10% îl și primesc. Marele câștig al științei îl reprezintă moleculele modale, considerate și „molecule-minune”, care stimulează creierul să se regenereze. „Avem și în România zeci de mii de pacienți tratați cu aceste molecule biologice. Încă se mai studiază”, conchide specialistul.

Boala degenerativă de care suferă celebrul fizician Stephen Hawking- scleroză laterală amiotrofică – considerată până acum incurabilă, ar putea fi în viitor vindecată sau cel puțin stopată din evoluție. Medicul Eva Feldman, de la Universitatea din Michigan, SUA, a stârnit interesul în cadrul Congresului de Neurologie cu un studiu îndrăzneț, care presupune injectarea celulelor cerebrale stem direct în măduva spinării pentru a ajuta la regenerarea neurovasculară.

Rezultate promițătoare

Studiul clinic a început în anul 2010 și este primul care vine cu o asemenea idee revoluționară. Metoda a fost testată cu succes pe porci și pe 15 bolnavi și se află în faza a II-a de cercetare, care va mai dura încă 7 luni. Starea unuia dintre pacienții participanți s-a îmbunătățit simțitor după injecțiile cu celule stem, a declarat Feldman.

Studiul implică injectarea a 500.000 până la 1 milion de celule stem în măduva spinării, menite să reducă evoluția bolii. Deși este prea devreme pentru a crede că este o soluție eficientă împotriva sclerozei, medicul este totuși optimist că în trei ani tehnica va fi disponibilă pe scară largă pentru pacienți.

Bolnavii-legumă

Scleroza laterală amiotrofică este o boală care implică degenerarea celulor măduvei spinării, slăbind mușchii și conducând la apariția paraliziilor. Mersul, vorbitul și mâncatul devin tot mai dificile, iar majoritatea pacienților mor în câțiva ani. La nivel global, se înregistrează unul-două cazuri la 100.000 de persoane. În viitor, tehnica ar putea da roade și în cazul altor afecțiuni neurologice.

 

Sudoku și cărțile țin creierul în priză

La baza accidentelor vasculare stau factori mai mult sau mai puțin controlabili. În general, bărbații sunt mai afectați decât femeile, iar vârsta înaintată joacă și ea un rol important. Dacă genele, vârsta sau sexul nu pot fi controlați, hipertensiunea, glicemia și colesterolul țin de voință și pot diminua considerabil riscurile. La capitolul prevenție intră și gestionarea stresului. Nenumărate studii au dovedit că supărările dese și oboseala cronică „omoară” neuronii. Medicii recomandă antrenamentele pentru creier, precum rezolvarea jocurilor gen Sudoku și a testelor de inteligență, cititul etc. „Viața fără sens, mobilizarea redusă a resurselor și comunicarea prin email în defavoarea vorbirii sunt dușmanii creierului”, atrage atenția Dafin Mureșanu.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel