Medicamentele atât de necesare pacienților oncologici sunt pe sfârșite, trag semnalul de alarmă mai mulți manageri de spitale.
În centrele din țară, pacienții sunt trimiși de la o unitate la alta, stres uriaș exact pentru bolnavii care nu au nevoie de așa ceva.
Situația revoltătoare este mai pregnantă în zona Moldovei, mai multe medicamente lipsesc sau înregistrează stocuri reduse în farmacia Institutului Regional de Oncologie (IRO) din Iași, care deservește pacienții oncologici din toate județele Moldovei.
“La nivel naţional există anumite dificultăţi de aprovizionare. Fonduri pentru medicamente avem, dar este o problemă de a găsi anumite medicamente. Din păcate, noi anunţăm de foarte mult timp aceste deficienţe de aprovizionare. Ministerul Sănătăţii a fost informat. Am informat şi Agenţia Naţională a Medicamentului”, a precizat directorul medical al IRO Iaşi, prof. univ. dr. Gabriel Dimifte, citat de Agerpres.
“Am luat legătura cu domnul ministru. Am vorbit şi se fac eforturi pentru ca Unifarm să aducă aceste medicamente sau să ne ajute în cel mai scurt timp”, a mai spus managerul.
În prezent, mai multe medicamente destinate tratamentului bolnavilor de cancer care lipsesc nu doar din spitale, ci şi din farmacii.
“O parte dintre ele lipsesc. La nivel naţional lipsesc toate. Suntem cu stocurile la limită pentru o parte dintre ele, la altele se va epuiza în scurt timp stocul”, a menționat prof. univ. dr. Gabriel Dimifte.
Medicul a precizat că, în cazurile în care institutul nu mai are anumite medicamente, este nevoit să trimită pacienţii în alte centre din țară care mai au stocuri.
“De exemplu, în cancerul de colon lipseşte oxaliplatin, medicament care face parte din terapia standard a cancerului de colon avansat, şi lipsesc medicamente importante administrate în cazurile de patologii oncologice hematologice, precum doxorubicina, epirubicina şi aşa mai departe. Acolo unde putem, înlocuim cu altceva dacă sunt alternative, sigur, mult mai scumpe. Când putem să înlocuim, înlocuim”, a spus directorul medical al IRO Iaşi.
“Când nu putem înlocui, mai trimitem în centrele care au aceste medicamente. Nu este o soluţie ideală mai ales pentru bolnavii hemato-oncologici, pentru că acolo schemele de tratament sunt relativ fixe. Vom încerca să redirecţionăm pacienţii către centrele care mai au încă stocuri de medicamente”, a mai spus prof. univ. dr. Dimifte.
Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…
Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…
Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…
Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…