Sari la conținut

Bolnavii de cancer pot beneficia de un tratament personalizat, grație unui proiect finanțat cu bani europeni

Bolnavii de cancer pot beneficia de acum de un tratament personalizat, grație unui proiect implementat de către Institutul Național „Victor Babeș” cu sprijinul fondurilor europene, proiect derulat în cadrul unei campanii lansate de Reprezentanța Comisiei Europene în România și Consiliul Uniunii Europene.

Proiectul PersoTHER a fost demarat în 2010 și a primit o finanțare de 5,4 milioane de lei, din care peste 4,6 milioane lei sunt fonduri nerambursabile.

„Este un proiect de cercetare în care am experimentat metode noi pentru diagnosticul și prognosticul tumorilor maligne, dar și pentru a stabili care dintre pacienți sunt potriviți pentru un anumit tip de tratament. La ora actuală se urmărește ca tratamentul să fie personalizat. De aceea se cheamă PersoTHER — terapie personalizată — fiecare pacient are nevoie de un anumit tratament pentru că tipul lui de boală cere un anumit tip de tratament. Înainte nu se putea stabili acest lucru și toată lumea primea chimioterapie, radioterapie, la grămadă. Acum este această tendință de personalizare a tratamentului și noi în anatomia patologică, aplicând metodele de biologie moleculară, putem să stabilim ce pacienți beneficiază și tipul de tratament”, a declarat pentru AGERPRES Carmen Ardeleanu, manager științific al proiectului.

Ea a explicat că la nivelul institutului de cercetare „Victor Babeș” se poate efectua de acum un set de analize, parțial susținute financiar de CNAS, care vor fi prezentate ulterior specialistului oncolog pentru a stabili schema de tratament.

„Noi facem numai diagnosticul, rezultatul îl duce la medicul oncolog care poate vedea că pacientul este sensibil la un anume factor și așa va vedea că nu are rost să dea toată gama de chimioterapie. Nu mai trebuie să ducem analizele în Ungaria, Austria, acum se pot face în România”, a spus Ardeleanu.

Prof. Giuseppe Bussolati, conducătorul acestui proiect, a arătat la rândul său că este nevoie de o standardizare a analizelor efectuate în România pentru ca pacienții să beneficieze de cel mai bun tratament.

„Nivelul cultural al specialiștilor români este foarte avansat pentru că școlile sunt bune, de cel mai înalt nivel. Ceea ce lipsește este posibilitatea de selecționare a tratamentului canceros. Analizele pot stabili cauza acestui diagnostic malign, poate fi din pricina hormonilor estrogeni sau alte cauze. Pentru a face acestea avem nevoie de anumite analize. Noi am făcut un test la nivel național pentru a controla dacă aceste analize se fac bine sau nu. Un control al calității este esențial, necesar și suntem de acord că dacă cineva dă un răspuns greșit, pentru că folosește tehnici greșite, atunci tratamentul va fi greșit. Avem nevoie de o standardizare a analizelor pentru cel mai bun tratament posibil”, a declarat pentru AGERPRES Bussolati, profesor în cadrul Universității din Torino.

Ministrul delegat pentru cercetare Mihnea Costoiu a mulțumit reprezentanților UE pentru acest proiect, subliniind că în ultimii doi ani România a reușit să aloce bani și din alte sectoare pentru cercetare și să crească absorbția fondurilor europene pe acest domeniu — 1,2 milioane euro.

„Institutul Victor Babeș a performat cu rezultate excepționale și indiferent de perioadele grele a reușit să se mențină în top”, a completat ministrul.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a arătat că „în România sunt din ce în ce mai multe proiecte care încep să se finalizeze și să se deruleze pe bani europeni”, anunțând că în domeniul sănătății mai multe proiecte vor fi finanțate din Fondul social european.

Șefa reprezentanței Comisiei Europene la București, Angela Filote, a menționat că se va axa pe alocarea fondurilor europene în cercetarea de vârf cu scopul „inversării fluxului de transfer de creiere dinspre România spre UE”.

„Finanțăm proiecte care își propun să păstrăm valorile în țară sau să importe alte valori și din statele membre”, a spus Filote.

La evenimentul de încheiere a proiectului au participat ambasadorii a 15 state membre UE, șeful Reprezentanței în România a Comisiei Europene, Angela Filote, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ministrul delegat pentru cercetare Mihnea Costoiu.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel