Din cuprinsul articolului
Nivelul de calciu. Hipertiroidismul determină niveluri ridicate de hormoni tiroidieni în organism. În unele cazuri, persoanele cu niveluri ridicate de hormoni tiroidieni pot avea, de asemenea, niveluri mai mari de calciu.
Hormonii tiroidieni pot afecta multe procese din organism, inclusiv metabolismul calciului. Mai exact, hormonii tiroidieni pot afecta nivelurile de calciu acționând asupra cantității de calciu stocate de oase.
Calciul este un mineral esențial pentru funcționarea umană și multe mecanisme diferite din organism gestionează cât de mult calciu circulă în sânge sau este stocat în oase în orice moment. Cei trei regulatori primari ai calciului din organism sunt vitamina D, calcitonina și hormonul paratiroidian.
Hormonii tiroidieni – hormonul de stimulare a tiroidei, triiodotironina și tiroxina – afectează, de asemenea, calciul din organism.
Persoanele cu hipertiroidism pot avea o densitate minerală osoasă scăzută. Densitatea minerală osoasă scăzută înseamnă mai puține minerale, cum ar fi calciul, în oase. Acesta este un semn al sănătății osoase reduse, care poate duce la fracturi.
La persoanele cu densitate minerală osoasă scăzută, calciul care lipsește din oase ajunge în sânge. Pentru persoanele cu hipertiroidism, acest lucru înseamnă că nivelul de calciu din sânge poate crește.
În schimb, persoanele cu hipotiroidism (nivel scăzut de hormoni tiroidieni) pot avea niveluri scăzute de calciu.
Într-un studiu din 2018, cercetătorii au observat că participanții cu hipotiroidism aveau niveluri scăzute de calciu. Participanții cu hipertiroidism au avut niveluri ridicate de calciu.
Cercetătorii sugerează că persoanele cu niveluri ridicate de hormoni tiroidieni au o creștere a turnover-ului osos. Aceasta înseamnă că oasele eliberează mai mult calciu în sânge.
În ciuda acestui studiu și a mecanismelor care leagă hormonii tiroidieni și nivelurile de calciu din sânge, nu toată lumea cu un dezechilibru hormonal tiroidien are probleme cu nivelul de calciu. De exemplu, unele cercetări sugerează că 15-20% dintre persoanele cu hipertiroidism au niveluri ridicate de calciu.
Efectele bolilor tiroidiene asupra nivelului de calciu necesită studii suplimentare.
Un interval tipic de calciu în sânge este între 8,5-10,5 miligrame per decilitru (mg/dL). Variațiile cantității de calciu din sânge pot fi periculoase și, în unele cazuri, pot pune viața în pericol.
Hipercalcemia apare atunci când o persoană are calciu în sânge crescut.
În cazul unei hipercalcemii ușoare, nivelul de calciu din sânge este de aproximativ 10,6-11,5 mg/dL. Pe măsură ce nivelul de calciu crește peste 11,5 mg/dL, pot apărea simptome.
Experții împart afecțiunile care provoacă hipercalcemie în două categorii: cauze non-mediate de hormoni paratiroidieni (NPHM) și cauze mediate de paratiroidieni.
Hormonul paratiroidian este un hormon major care reglează cantitatea de calciu din sânge. Cauzele hipercalcemiei NPHM pot include următoarele:
Boala lui Graves este un tip de hipertiroidism cauzat de sistemul imunitar. Sistemul imunitar produce un anticorp care stimulează glanda tiroidă să producă mai mult hormon de stimulare a tiroidei. La persoanele cu boala Graves, sistemul imunitar atacă glanda tiroidă, determinând-o să producă în exces hormoni tiroidieni.
În prezent, experții nu înțeleg pe deplin legătura dintre nivelurile crescute de calciu și boala Graves.
Un studiu de caz din 2023 a raportat o situație rară în care o persoană a dezvoltat boala Graves și un nivel ridicat de calciu. Un medic a diagnosticat boala Graves printr-o investigație a simptomelor persoanei, analize de sânge și examene fizice.
Cu toate acestea, există puține cercetări cu privire la câți oameni cu boala Graves au niveluri crescute de calciu.
Hipercalcemia, care înseamnă niveluri anormal de ridicate de calciu, poate pune viața în pericol.
Persoanele cu hipercalcemie ușoară pot să nu aibă niciun simptom. Cu toate acestea, atunci când nivelul de calciu din sânge crește peste 11,5 mg/dL, oamenii pot prezenta simptome nespecifice, inclusiv:
Medicii care tratează hipercalcemia pot detecta alte simptome, cum ar fi hipertensiune arterială, ritm cardiac lent și reflexe hiperactive. Coma poate apărea la persoanele cu hipercalcemie severă.
Persoanele cu simptome de hipercalcemie trebuie să contacteze imediat medicul. Când se tratează o modificare a calciului din sânge, medicul va căuta cauza de bază.
Simptomele hormonilor tiroidieni sau ale dezechilibrului de calciu pot fi nespecifice. Discuția cu un medic despre simptome poate ajuta la determinarea cauzei. Testele de sânge pot evidenția modificări ale hormonilor sau mineralelor care pot ajuta medicul să pună un diagnostic.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…