Din cuprinsul articolului
Am luat ce-i mai rău din stilul de viață occidental, spun gastroenterologii. Mâncăm mult și prost, avem joburi stresante, nu avem grijă de noi și, atunci când ne doare ceva, luăm pastile după ureche. Toate acestea ne distrug sistemul digestiv și, în final, pot chiar să ne ucidă
Dana Lascu
Literatura de specialitate dedicată bolilor intestinale arată că, deși nu au fost identificate cauzele exacte care produc aceste afecțiuni grave, sunt factori care pot influența apariția lor. Potrivit unui sondaj realizat de Asociația Persoanelor cu boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR), cu sprijinul Clubului Român pentru Boala Crohn și Colită Ulcerativă (rectocolita ulcero-hemoragică), peste 90% din respondenţi consideră că principalul factor care poate afecta să- nătatea aparatului digestiv este o dietă dezechilibrată. Aceasta este urmată de nivelul de stres ( peste 80%), dar şi de medicamente administrate în exces (antibioticele), fumatul, consumul excesiv de alcool sau factorii genetici. Stilul de viață occidental, nefast pentru români Bolile inflamatorii intestinale, din care fac parte boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică (sau colita ulcerativă, cum i se mai spune), sunt afecțiuni cronice ale tubului digestiv. În Româ- nia sunt aproape 10.000 de pacienți diagnosticați cu aceste maladii, majoritatea cazuri foarte grave pentru că au fost descoperite extrem de târziu, chiar după 8-10 ani de la apariția lor, atrag atenția specialiștii, reuniți, la sfârșitul lunii septembrie, la Simpozionul de Grastroenterologie desfășuat la Cheilei Grădiștei. „Suntem extrem de îngrijorați de două fenomene: creșterea rapidă a cazurilor în România și creșterea numă- rului de cazuri grave care necesită tratamente agresive de la început sau chiar operații. Apar cu precădere la tinerii activi, la cei cu un stil de viață și alimentație de tip occidental”, explică prof. univ. dr. Mircea Diculescu, șeful Catedrei de Gastroenterologie și Hepatologie de la Universitatea de Medicină „Carol Davila”. Tinerii între 15 și 30 de ani, cei mai afectați „Deși bolile inflamatorii intestinale pot apărea la orice vârstă, cele mai multe cazuri debutează la persoane tinere, active, cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani”, detaliază prof. dr. Liana Gheorghe, președintele executiv al Clubului Român pentru Boală Crohn și Colită Ulcerativă. Tot ea spune că în registrul IBDProspect sunt înregistrați doar 2.000 dintre pacienții diagnosticați. „Am remarcat o creștere de circa 8-10 ori a acestor afecțiuni în ultimul deceniu, aproape exponențială, în special la copii, adolescenți și adulți tineri, ca urmare a modificării stilului de viață – dieta hipercalorică, supraprelucrată, bogată în dulciuri, alimentele conservate, semipreparate, prăjite, tip fast-food, reducerea consumului de fructe și legume crude etc.”
^ Afecțiunile care te lasă fără job
Potrivit sondajului realizat de ASPIIR, dintre simptomele asociate de intervievați cu problemele gastrointestinale se numără durerile și crampele abdominale (8 din 10 români le au), scaunele cu sânge (7 din 10 români le manifestă), diareea (6 din 10 români o fac) și nevoia urgentă de a merge la toaletă (recunoscută de 3 din 10 români). Apoi, 83% dintre respondenți consideră că o afecțiune precum Boala Crohn sau rectocolita hemoragică le-ar afecta mult și foarte mult viața profesională și personală, iar jumătate dintre ei s-ar simți stânjeniți să discute cu colegii sau prietenii despre simptome. Statisticile mondiale arată că 10% dintre pacienții cu aceste boli sunt șomeri, iar cei care muncesc au ce puțin 3 și 6 săptămâni concediu medical pe an.
Semnele care-ți arată că trebuie să mergi urgent la medic
Bolile intestinale inflamatorii sunt parșive, spune prof.univ. dr. Mircea Diculescu. Pentru că, în primă fază, datorită stilului de viață stresant și a abundenței de informații găsite pe internet, mulți nici nu le băgăm în seamă. Ba, mai grav, câteodată decidem să luăm medicamente după reclamele văzute la televizor. Nu vă tratați singuri! „Primul meu mesaj pentru persoanele care au următoarele simptome este să nu încerce să le controleze singure, ci să meargă la medic. Automedicația nu e bună, ce găsim pe internet nu e bun! E bine să te duci la doctor pentru că poate să fie o problemă foarte serioasă. Nu-ți pune singur diagnosticul”, subliniază specialistul.
1.Dacă ai sânge în scaun. Are două aspecte: sângele roșu, care e ia pe hârtie, care poate să fie ceva mai ușor, adică o boală hemoroidală, și sângele care este amestecat între materiile fecale, care este eventual mai negricios, cu mucozități, care înseamnă o problemă importantă, gravă.
2.Diareea. Dacă ai mai mult de trei scaune pe zi nu e bine. Dacă înainte aveai un scaun la trei zile și acum ai trei pe zi, nu e bine. Dacă scaunele te forțează să mergi la toaletă în cursul nopții, nu e bine.
3.Dacă simți continuu că ai nevoie să te duci la toaletă, eventual chiar dureri în zona respectivă.
4.Dacă aceste simptome se însoțesc și de dureri de burtă.
5.Dacă vezi că începi să scazi în greutate chiar dacă mănânci acceptabil. „Sigur că dacă nu mai ai poftă de mâncare și atunci nu mănânci – vei scădea în greutate, dar chiar dacă tu ai senzația că ai poftă de mâncare, poți să mănânci, dat fiind faptul că stomacul, pancreasul, ficatul, eu zic pe înțelesul cititorilor dumneavoastră, ele funcționând bine, dar colonul nefuncționând bine, atunci semnalul de lipsă de poftă de mâncare nu e transmis imediat”, spune specialistul. 6.Mai trebuie să știm că de multe ori această problemă apare la oameni tineri și foarte activi, care nu au timp de ei. „Au un job solicitant, pe care trebuie să-l ducă la îndeplinire, și nu au timp de ei. Trec peste aceste simptome fără să se gândească”, notează specialistul.
„Cucuta și mătrăguna sunt plante! Le luați?”
Gastroenterologul Mircea Diculescu avertizează că așa-numitele tratamente naturiste sunt foarte periculoase în cazul acestor boli inflamatorii grave. „Să știți că și cucuta și mătrăguna sunt plante, sunt naturale! Hai să fim serioși!”, spune, revoltat, profesorul universitar. Nu se tratează cu ceaiuri Boala Crohn sau Colita ulcerativă (denumită și rectocolită hemoragică) sunt autoimune. Practic propriul sistem imunitar îți atacă organismul. Or asta nu poți opri cu ceaiuri. „Moleculele acestea noi, care sunt agenți biologici, pe care le prescriem și în România, imită exact ceea ce Dumnezeu a creat deja! Deci, haideți să nu ne considerăm noi Dumnezeu și să ne dăm singuri diagnosticul. De câteva mii de ani omul caută panaceea – adică leacul tuturor bolilor și din știința mea nu a găsit decât piatra filosofală, care transformă plumbul în aur – fuziunea și fisiunea nucleară. Aceste tratamente naturiste pot face rău fie și prin întârzierea unui diagnostic corect!”, conchide Diculescu.