Categories: Expertul zilei

Bolile infecțioase transmise în sezonul cald. Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Pentru că sunt infecții care se transmit pe cale digestivă, dau în primul rând simptome precum ..”

Prof. dr. Carmen Dorobăț, medic specialist infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași, avertizează că nu este cazul să neglijăm bolile infecțioase transmisibile din perioada sezonului cald, pentru că, la fel ca în sezonul rece – când ne confruntăm cu viroze respiratorii și zeci de forme de răceli – vara aduce o gamă largă de afecțiuni transmisibile, cum ar fi enterovirozele, sau anumite complicații date de înțepăturile de insecte.

„Aceste enteroviroze sunt infecții virale care se transmit pe cale digestivă. Această familie de enterovirusuri este o familie mare, dar cele mai frecvente sunt cele pe care noi le și izolăm în momentul în care facem anumite analize specifice. Pentru că sunt infecții care se transmit pe cale digestivă, dau în primul rând simptome digestive.

Mă refer aici la scaune diareice, dureri abdominale și la acea lipsă de poftă de mâncare.

Aceste simptome sunt însoțite câteodată și de dureri de cap, musculare sau articulare, tocmai datorită pierderilor de apă care au loc prin scaune diareice și vărsături”, a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț pentru Adevărul.

Potrivit cadrelor medicale, o febră însoțită de fenomene digestive, pe timpul verii, înseamnă, de cele mai multe ori, enteroviroză. În cazul acestui tip de virus, un rol principal îl are igiena. Și scăldatul în iazuri sau locuri necontrolate epidemiologic poate duce la o afecțiune extrem de gravă cu potențial letal.

„Fructe și legume nespălate… Și, mai ales, mâini care nu sunt spălate înainte de masă. De exemplu, dacă mergem la o piscină care nu este controlată din punct de vedere medical, riscul este foarte mare. Sau dacă bem apă din locuri care nu sunt controlate”, adaugă medicul ieșean.

Ce este enteroviroza?

Enteroviroza este o boala infectioasa cauzata de un virus care ajunge in tractul gastro-intestinal (intestinul subtire). Aceste virusuri pot fi raspandite prin contact direct cu secretiile corpului altor persoane infectate sau prin contact cu alimentele si apa contaminate.

Afectiunea se poate manifesta intre 3-14 zile, iar in cazurile severe poate produce leziuni permanente ale inimii sau ale sistemului nervos.

Enteroviroza poate fi confundata cu alte boli infectioase digestive precum intoxicatia alimentara sau boala inflamatorie intestinala, de aceea este nevoie sa se determine exact cauza simptomelor pacientului.

Cauzele enterovirozei

Sunt mai multe virusuri care pot provoca gastroenterita virala. Desi gastroenterita virala mai este numita gripa stomacala, virusul gripei sezoniere nu o provoaca.

Iata care sunt cele mai importante virusuri care provoaca gastroenterita:

  • rotavirus:infecteaza bebelusii intre 3-15 luni. Boala poate dura intre 3-7 zile sieste mai frecventa toamna si iarna;
  • norovirus: este cea mai frecventa cauza a infectiei adultilor. Simptomele dureaza intre 1-3 zile si pot aparea in orice moment al anului. Acest virus este responsabil pentru focarele de gastroenterita de pe navele de croaziera;
  • adenovirus: se manifesta pe tot parcursul anului si afecteaza copiii cu varsta mai mica de 2 ani. Simptomele dureaza intre 5-12 zile.

Sunt si alte virusuri care pot provoca gastroenterita virala.

Simptomele enterovirozei

Cele mai frecvente simptome ale enterovirozei (gastroenteritei virale) sunt diareea si varsaturile (insotite sau nu de greata). Diareea poate fi foarte severa.

Pacientul poate prezenta febra si frisoane (semne ale unei infectii severe). Aceste simptome se pot inrautati odata cu evolutia bolii si trebuie tratate adecvat, pentru a evita aparitia complicatiilor.

De obicei, aceste simptome pot dura pana la cateva zile sau chiar saptamani, de aceea este recomandat ca medicul sa urmareasca evolutia bolii pentru a se asigura ca boala nu evolueaza spre complicatii.

 

Recent Posts

Alimente și vitamine care pot provoca apariţia pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…

13 minute ago

Scandal după moartea lui Silviu Prigoană. Demers fără precedent făcut de Adriana Bahmuţeanu

După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…

43 de minute ago

Rafila a găsit explicaţia pentru decesul de la Sp. Târgu Jiu: Lipsă de empatie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…

o oră ago

HOROSCOP. ZODIILE care vor păși cu dreptul în 2025 şi vor fi protejate de astre

În 2025, anumite semne zodiacale vor fi mai favorizate decât altele, având parte de un…

2 ore ago

STUDIU. Utilizarea reţelelor sociale, rol important în reducerea simptomelor depresiei

Un studiu realizat de un grup de cercetători chinezi sugerează că utilizarea reţelelor sociale ar…

2 ore ago

Medic ortoped: TOP 5 ponturi pentru tratarea durerilor articulare în sezonul rece

Potrivit studiilor, condiţiile meteorologice influențează în mod direct sănătatea oaselor și a mușchilor, însă nu…

3 ore ago

Citeste si: