Din cuprinsul articolului
O echipă condusă de specialiști de la Universitatea din Edinburgh a reuşit să producă vase de sânge artificiale, imprimate 3D, care imită îndeaproape proprietățile venelor umane.
Experții speră că vasele sintetice de sânge ar putea îmbunătăți rezultatele operațiilor de bypass cardiac, fiind o soluţie optimizată la bolile cardiovasculare grave, conform studiului publicat în revista de specialitatea Advanced Materials Technologies.
Laboratorul facultății de inginerie universității scoţiene a produs un vas de sânge sintetic dintr-un gel pe bază de apă, folosind o imprimantă 3D cu un ax rotativ integrat. Apoi l-au întărit printr-un proces numit electrospinning, care utilizează tensiuni ridicate pentru a extrage nanofibre subțiri, acoperind tubul cu molecule de poliester biodegradabile.
Echipa a declarat că tuburile sintetice flexibile, care sunt la fel de puternice ca vasele de sânge naturale și ușor de integrat în organism, ar putea înlocui venele umane și sintetice care sunt utilizate în prezent pentru redirecționarea fluxului sanguin în operațiile de bypass cardiac.
Potrivit cercetătorilor, acest lucru ar putea limita cicatricile, durerea și riscul de infecție asociate cu îndepărtarea venelor umane în operațiile de bypass cardiac.
Potrivit cercetătilor, citaţi de 360medical.ro, vasele sintetice care pot avea un diametru cuprins între 1 mm și 40 mm, ar putea reduce eșecul grefelor sintetice mici, care pot fi greu de integrat în organism.
„Această tehnică hibridă deschide posibilități noi și interesante pentru fabricarea construcțiilor tubulare în ingineria țesuturilor”, a explicat, autorul principal, dr. Faraz Fazal.
Cu sprijin și colaborare continue, viziunea unor opțiuni de tratament îmbunătățite pentru pacienții cu boli cardiovasculare ar putea deveni realitate, a declarat cercetătorul principal, dr. Norbert Radacsi, într-un comunicat al universității publicat joi.
„Rezultatele cercetării noastre abordează o provocare de lungă durată în domeniul ingineriei țesuturilor vasculare – producerea unui vas sintetic care are proprietăți biomecanice similare cu cele ale venelor umane”, au precizat oamenii de ştiinţă.
Următoarea etapă a studiului va implica cercetarea utilizării vaselor de sânge la animale, în colaborare cu Institutul Roslin al universității, urmată apoi de teste la om.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…