Sari la conținut

Bolile cu transmitere sexuală se înmulțesc vara. Cum le recunoști?

Bolile cu transmitere sexuală se înmulţesc ca ciupercile după ploaie în sezonul estival. Potrivit unui sondaj efectuat în America, o persoană din trei ia o boală venerică în timpul verii, iar 30% din cei infectaţi nici măcar nu ştiu, pentru că nu au simptome.

Se transmit prin contact sexual vaginal, oral sau anal şi se tratează destul de greu. Riscul de a le contacta creşte odată cu numărul partenerilor.

Negii genitali. Sunt excrescenţe mici, cauzate de un virus din grupa HPV, care apar în zona genitală sau anală. Virusul se ia şi prin atingerea pielii, nu doar prin contact sexual. Sunt mici şi netezi (adesea inobservabili) sau mari, roz şi striaţi, provoacă mâncărimi. „Tratamentul poate fi medicamentos (local) sau chirurgical: crioterapie («îngheţarea» negilor), electrocauterizarea sau operaţia cu laser. Totuşi, virusul va rămâne în organism, iar negii pot reapărea”, explică medicul dermatolog Oana Clătici.

Gonoreea este o infecţie bacteriană extrem de contagioasă, care poate fi transmisă prin sex vaginal, anal sau oral. Netratată, poate duce la infertilitate. „La femei, primele simptome includ scurgeri vaginale sau rectale verzi sau galben-verzui şi o senzaţie de arsură şi mâncărimi la urinare, iar la bărbaţi, scurgeri de puroi din penis şi arsuri la urinare”, adaugă medicul. Există câteva teste care depistează bacteria, iar tratamentul se face cu antibiotice şi calmante pentru durere.

Infecţia cu Chlamydia. Chlamydia este o bacterie care se ia prin contact sexual şi provoacă infecţii genitale. De regulă, începe să dea semne când se agravează. Netratată, poate provoca infertilitate. „La femei se poate observa o secreţie abundentă din vagin şi durere la urinare, iar la bărbaţi, arsuri la urinare, secreţie albă şi tulbure din penis. Singura metodă de depistare este efectuarea unui test la ginecolog”, subliniază dermatologul.

Sifilisul. În primă fază, apar în zona genitală răni deschise, ca nişte coşuri nedureroase, tari şi roşiatice. Ele dispar în două-şase săptămâni, însă, după o săptămână sau chiar şase luni, apar erupţii, febră, dureri de cap, gât, pierderea apetitului, greaţă, vărsături. „Diagnosticul se pune prin examinarea secreţiilor din ulceraţie. Se tratează cu antibiotice”, spune dermatologul.

Candidoza. Candidoza este cauzată de o ciupercă ce se multiplică dacă imunitatea scade. Femeile se confruntă cu iritaţii, mâncărimi, secreţie albă vâscoasă, înroşirea vulvei, durere în timpul contactului sexual şi la urinare, iar la bărbaţii, simptomele includ, de asemenea, iritaţii, mâncărimi, scurgeri din uretră şi dureri la urinare. Este depistată printr-un test de secreţii.

Trichomonioza. Se transmite prin contact sexual, dar şi prin lenjerie sau toalete. Simptomele includ scurgeri din vagin sau penis de culoare verzui-gălbuie urât mirositoare, iritaţie şi mâncărime în zona vaginală.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel