Sari la conținut

Bolile care te împiedică să dezvolți un nivel optim de anticorpi COVID, chiar și după vaccinare

sistem imunitar
Susa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Alimente pentru intarirea sistemului imunitar

Anticorpii COVID sunt esențiali în lupta împotriva coronavirusului. Aceștia sunt răspunsul sistemului imunitar în cazul infectării naturale sau administrării vaccinului anti-COVID, fiind produși pentru a proteja organismul de o posibilă infecție cu virusul. Cu toate acestea, se pare că anumite boli pot preveni dezvoltarea unui nivel optim de anticorpi COVID.

Imunitatea anti-COVID poate fi obținută prin două moduri: infectarea naturală, respectiv recuperare și administrarea unui vaccin anti-COVID. Deși ambele produc anticorpi esențiali, specialiștii în sănătate subliniază că vaccinarea este o metodă mult mai rapidă și mai sigură de a obține protecția necesară.

Vaccinul anti-COVID te poate proteja atât de o formă gravă a bolii Covid-19, cât și de o infecție propriu-zisă, care ar putea determina o recuperarede lungă durată și complicații. De asemenea, este dovedit faptul că poate reduce și riscul de transmitere.

Cu toate acestea, anumite afecțiuni rare pot împiedica procesul de dezvoltare a nivelului optim de anticorpi esențiali.

Bolile rare care împiedică dezvoltarea de anticorpi COVID

Potrivit unui studiu realizat la Universitatea Johns Hopkins din SUA, pacienții cu boli rare, cum ar fi lupus, dezvoltă foarte greu anticorpi împotriva COVID-19, chiar şi după vaccinare.

Motivul: tratamentul utilizat pentru boala de care pacienții suferă

Explicaţia specialiștilor este simplă: terapia cu cortizon limitează efectul opitim al vaccinului. Medicul reumatolog Ruxandra Ionescu întrerupe o parte din tratamentul pacienţilor săi pe perioada vaccinării.

„Am văzut că mulţi dintre pacienţii cu lupus sau cu alte boli autoimune dezvoltă o producţie mai mică de anticorpi după vaccin. Sunt ghiduri care spun exact ce medicament trebuie întrerupt şi pe ce durată”, a explicat medicul, potrivit Mediafax.

Ruxandra Ionescu le recomandă pacienţilor cu boli autoimune să continue să poarte mască, să evite zonele aglomerate chiar şi după vaccinare, iar membrii familiei ar trebui să fie imunizaţi.

„Cu familia vine în permanenţă în contact şi atunci e bine să fie vaccinată şi aceasta. Dacă aceştia vor face boala, chiar dacă anticorpii sunt scăzuţi boala nu o să fie severă pentru că există şi celulele cu memorie”, adaugă Ruxandra Ionescu, pentru Mediafax.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel