Patologia cardiovasculară a înregistrat progrese în ultimii ani, însă principala cauza de deces în România rămâne cea cardiovasculară, astfel că aproximativ 150.000 de români mor anual de boli cardiovasculare, 60% din totalul deceselor înregistrate.
Statisticile au fost prezentate în cadrul unei conferințe organizate de Fundația Română a Inimii și Societatea Română de Cardiologie.
Estimările specialiștilor indică date la fel de alarmante pe viitor, în special prin contribuția factorilor de risc cardiovascular: hipertensiune, dislipidemie, obezitate, fumat, sedentarism.
Similar cu alte țări din Europa, în România au fost dezvoltate programe speciale ce se adresează pacientului cu infarct miocardic acut (cu supradenivelare ST), iar Programul Național de Infarct a dus la o bună adresabilitate a urgențelor și la scăderea mortalității în spital.
Potrivit specialiștilor din sănătate, problema rămâne deschisă, deoarece există un număr cel puțin egal de pacienți ce se adresează în urgență pentru alte complicații ale bolilor coronariene.
Printre măsurile care se pot lua se numără proiecte de prevenția populației, crearea de programe naționale, extensie a Programului Național de Infarct și pentru alte categorii de pacienți cu complicații coronariene, și reducerea impactului factorilor de risc cardiovascular prin programe specifice, în special hipertensiune arterială, dislipidemie și fumat.
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…